Bonton poklanjanja cveća - Kada se koji nosi i šta koji cvet znači

Nije sve u tome da cvet bude lep. Ima nešto i u tome šta poklanjanje baš tog cveta poručuje...

.

U današnje vreme cveće za ljude ima posebno značenje, iako je sama simbolika na neki način zaboravljena. Svaki cvet ima svoju boju, miris i dušu i nadahnjuje svakog čoveka na ovoj planeti, bez obzira da li se radilo o umetniku ili o piscu.

Darivanje cvijeća ide daleko u istoriju, negde između 12. i 13. veka, kada je samo tumačenje cvetnih poruka usavršeno u Kini i Japanu. Evropa je upoznata s darivanjem cveća tek u 18. veku, a najviše se ono darivalo da bi se izrazila ljubav.

Da li znate kojih pravila moramo da se pridržavamo kada darujemo cveće nekome? Da li ste sigurni da znate odgovor na ovo pitanje?

Bonton darivanja cveća

Cveće ćete ponijeti na dar domaćici samo ako ste privatno pozvani. Ako je reč o službenom pozivu, bilo na zabavu, koktel ili večeru domaćici ne nosite cveće već joj šaljete naknadno nakon večere.

Muškarac poklanja samo sečeno cveće, nikako cveće u saksiji ili korpi. Saksije su rezervisane jedino za dar žene ženi, a i neoženjeni muškarac koji često zalazi u neku kuću, bez poziva, može da se oduži cvećem u saksiji.

Izbor cveća potpuno je prepušten ukusu onoga ko daruje. Jedino je pravilo da to budu odabrani lepi primerci s dugom drškom, da mogu da se, bez teškoća, stave u vazu. Pravilo je da ih u buketu bude neparan broj.

Neka ograničenja pri izboru: buket sastavljen samo od crvenih ruža ili crvenih karanfila ne daruje se tuđim ženama. S obzirom na simboliku crvene boje može nastati nesporazum, i zato takve bukete rezervišite isključivo za svoju ženu. Ljiljani i hrizanteme smatraju se mrtvačkim cvetovima i ne stavljaju se u bukete.

Ako se u goste dolazi u dvoje, cveće uvek predaje muškarac. Omot od papira sklonićete još pre nego što pozvonite, jer može da se dogodi da vam otvori sama domaćica, pa tada može da bude neprijatno.

Cveće ne morate da predajete lično, možete da ga pošaljente i pre svečanosti na koju ste pozvani, a i posle. U tom slučaju ćete ćete staviti čestitku na kojoj se posebno ne potpisujete, već navedete samo razlog svoje pažnje. Na taj način možete da postupate prema domaćici nekog službenog prijema ili večere.

Na narednim stranama pročitajte simboliku svakog cveta...

Amarilis: duboka i iskrena ljubav

Anemona: burna veza

Božur: čast i bogatstvo

Frezija: smirenost

Gerber: čistoća

Hortenzija: srdačnost

Iris: nada i vera

Iris – žuti: strast

Kala: elegancija i luksuz

Karanfil: fascinacija, ženska ljubav

Karanfil – beli: talenat

Karanfil – šareni: odbijanje

Hrizanteme – simbolizira odlazak duša na drugi svijet

Ljiljani – simbol posedovanja vrlina, simbolizuje odlazak duša na drugi svijet

Margareta: optimizam, uživanje, dug život

Mimoza: ljubaznost

Orhideja: prijateljstvo, ushićenost, ljubav i lepota

Rajska ptica: za neobične i očaravajuće osobe

Ruža: ljubav

Suncokret: zajedništvo

Suncokret – mali: obožavanje

Suncokret – veliki: ponos

Tulipan: slava

Tulipan – crveni: ljubav

Tulipan – šareni: prelepe oči

Tulipan – žuti: nesrećna ljubav

Zumbul: igra

Zumbul – plavi: postojanost

Izvor: Wish.hr