Zanimljivosti

A kakav ste vi vozač?

Istraživači sa Londonske škole ekonomskih i političkih nauka pozabavili su se ovom pojavom i ustanovili sedam tipova ličnosti vozača
16.09.2015. - 13:51h

Jedni besne, drugi psuju, treći su uvek nasmejani - uobičajena je slika na putevima širom sveta. Istraživači sa Londonske škole ekonomskih i političkih nauka pozabavili su se ovom pojavom i ustanovili sedam tipova ličnosti vozača. Jedan čovek može da objedini nekoliko tipova u sebi, a koji će se probuditi zavisi od konkretne situacije.

Učitelji - Osećaju potrebu da kolegama u saobraćaju ukažu na greške i uvek očekuju priznanje za svoj trud.

Sveznalice - Oni su uvek u pravu i čućete ih kako superiorno komentarišu loše vozače. A to su svi ostali na drumu, jer samo oni znaju da voze. Nije im strano ni da zamerke drugima dobacuju kroz otvoreni prozor.

Takmičari - Za njih, život je trka, a tako posmatraju i vožnju. To su oni koji uvek dodaju gas kad pokušate da ih preteknete i zatvaraju prolaz drugim "preticačima". Ispred njih se niko nikad nije uvukao, pa se držite podalje od ovih vozača, jer zbog svog takmičarskog duha često izazivaju nesreće.

Osvetnici - Po metodama su slični takmičarima, ali im se motivi razlikuju. Dok prvog vodi samo takmičarski duh, ovaj je opasniji jer svesno kažnjava vozače koji, po njemu, nemaju saobraćajnu kulturu. Među sredstvima koje koristi su usporavanje ili blokiranje drugog automobila.

Filozofi - Smireni, opušteni i pribrani, na nekolegijalne učesnike u saobraćaju gledaju racionalno, ne dovoljavajući sebi da se razbesne.

Lišeni sujete - Lošu vožnju posmatraće kao rizičnu, ali neće je uzimati k srcu, niti će se svetiti "grešnicima".

Begunci - Njih ćete prepoznati po tome što slušaju muziku ili pričaju telefonom, sa slušalicama obavezno, kako bi pobegli od frustracija koje izazivaju drugi vozači.

Izvor: novosti