Mislite da nedostajete svojoj mački? Varate se!

Svaki vlasnik mačaka teši se da između njega i njegovih ljubimica postoji posebna veza, ali naučnici kažu da su mačke nezavisna stvorenja kojima niko nije potreban.

.

Psi su vrlo odani i zbog toga su poznati kao čovekov najbolji prijatelj. Mačke, s druge strane, nisu na najboljem glasu kad su u pitanju privrženost i osećajnost.

Naučnici su otkrili da mačke ne vide ljude kao izvor sigurnosti. Štaviše, mačke ne doživljavaju patnju pri rastanku od svojih vlasnika, kao psi, već eventualno osećaju dosadu i frustraciju zbog razbijanja rutine, što kod nekih može da izazove glasanje.

Istraživanje koje je ukazalo na emocionalnu udaljenost mačaka, predvodio je profesor Danijel Mils sa britanskog univerziteta “Linkoln”. Profesor Mils dodaje da nema nikakve sumnje da mačke mogu da budu društvene i uspostave odnos sa ljudima, ali to ne umanjuje njihovu samostalnost.

Tokom istraživanja, mačke nisu pokazale potrebu da ostanu u blizini svojih vlasnika niti su pokazale znakove zadovoljstva kad su se vlasnici vratili. Ukratko, mačke možda nemaju ništa protiv toga da provode vreme s ljudima, ali ne zavise od njih niti ih smatraju važnim za preživljavanje.

.

Izvor: tportal