Lekcija: Otvoren prvi parking za pse!

Iz Poznanja stižu lepe vesti: naši krzneni drugari koji žive u tom poljskom gradu više neće biti ugroženi prilikom letnjih vrućina dok u automobilu čekaju vlasnike.

.

Uporne tropske vrućine koje su nedeljama mučile Poljsku i dramatične scene kada su prolaznici razbijali prozore automobila spasavajući smrti ostavljene pse, inspirisale su poljske trgovce u Poznanju da se pobrinu za kućne ljubimce svojih mušterija i otvore prvi parking za pse.

Parking ispred tržnog centra „Franovo“ sastoji se od četiri kućice za pse s malim ograđenim ispustom, a svaka kućica ima i činiju sa vodom koju zaposleni u tržnom centru redovno menjaju.

Parking-kućice za pse smeštene su u hladovini u prostor pod nadstrešnicom, a psi se za njih "parkiraju" povodcima sa specijalnim ključem kako niko osim vlasnika ne bi mogao da ih odvede.

„Naša inicijativa je reakcija na pse pozatvarane na vrućini u automobilima, ili ostavljene vezane ispred centra bez vode i na suncu“, kazao je za „Gazetu viborču“ Pšemislav Juskovjak, koji radi u tom tržnom centru.

U jeku tropskih vrućina u julu neki tržni centri omogućili su Poljacima da u tržni centar uvode i svoje pse, da se i oni rashlade, ali psi uglavnom ne mogu i dalje da uđu u većinu radnji u centrima.

Izvor: Beta