"Vreme je isteklo" - hakeri objavili podatke preljubnika

Hakeri su objavili skoro 10 gigabajta podataka ukradenih iz sistema sajta za "diskretno preljubništvo" Ešli Medison, što znači da bi milioni preljubnika mogli biti razotkriveni u narednim danima.

.

Kako prenosi "Wired", podaci su postavljeni na Onion adresi kojoj se može pristupiti samo kroz Tor pretraživač, a među njima su imena, adrese, telefoni, mejl adrese, drugi lični podaci kao i informacije o novčanim transakcijama obavljenim u prethodnih sedam godina.

Među podacima nema punih brojeva kreditnih kartica već su tamo ili posebni identifikacioni brojevi ili poslednje četiri cifre sa kartica.

Autentičnost još nije zvanično potvrđena, ali analitičari su uvereni da ovih 9,7 gigabajta fajlova definitivno stiže iz baze sajta "Ešli Medison".

Analitičar TrustedSec Dejv Kenedi je naveo da su po svemu sudeći podaci autentični jer se u arhivama nalazi i interna dokumentacija kompanije Avid life media.

Pročitajte još: Hakovan sajt "Ešli Medison" - strepi 37 miliona preljubnika

"Ovo nije samo izvod iz baze podataka, već potpuno kompromitovanje infrastrukture jedne kompanije", naveo je Kenedi dodajući da se među podacima nalaze i korporativne šifre, PayPal nalozi zaposlenih i interna prepiska.

Kenedi je naveo i da je dobio potvrdu od četvoro pretplatnika sajta da su njihovi podaci objavljeni.

Širom interneta se već uveliko češlja more podataka, a na kontroverznom forumu 4chan tvrde da su već pronašli i neka imena povezana sa engleskim političkim krugovima.

Zanimljivo je da se među podacima nalazi čak 15.000 mejl adresa koje se završavaju sa .mil ili .gov, odnosno adresa koje su sa vojnih ili vladinih servera.

Naravno, očekuje se da su brojni podaci, čak i ako zaista jesu iz sistema Ešli Medison, lažni, zbog prirode samog sajta. Ipak, oni korisnički nalozi preko kojih su vršene novčane transakcije bi morali da imaju bar deo pravih podataka.

Takođe, u fajlovima se mogu naći i "dodatne informacije" o koriscnima, među kojima su i seksualna orijentacija, naklonosti i slično.

"Vreme je isteklo. Avid life media nije ugasila sajtove Ashley Madison i Established Men. Mi smo rasvetlili prevare, laži i glupost ALM i njihovih članova. Sada će svi videti njihove podatke", poručili su hakeri kada su objavili podatke.

U poruci grupe "Impact team" se navodi i da ljudi koji "pronađu nekog koga znaju" moraju da imaju u vidu da su neki podaci lažni, a za one koji pronađu sami sebe imaju sledeću poruku:

"ALM vas je izdao i lagao. Tužite ih i tražite odštetu. Zatim nastavite sa svojim životom. Naučite lekciju i ispravite greške. Bićete osramoćeni, ali ćete i to prevazići."

Sajt "Ešli Medison" osnovan je 2001. godine i prema poslednjim podacima ima 124 miliona poseta na mesečnom nivou. Sajt ubira prihode od mesečne pretplate, registrovan je u Kanadi, a radi u 30 zemalja na pet kontinenata.

Kompanija ALM tvrdi da sajt ima više od 37 miliona korisnika. Kontroverzni sajt čiji je slogan "Život je kratak, imajte aferu" jedan je od najpoznatijih onlajn servisa za "intimne kontakte", ali je za razliku od konkurencije namenjen ljudima koji su već u vezi ili braku.

Izvor: b92