Zanimljivosti

Zašto mačke imaju vertikalne zenice?

Naučnici su došli do zanimljivog odgovora!
03.08.2017. - 10:53h

Veličina i oblik zenica može da otkrije da li je životinja lovac ili plen, pokazalo je istraživanje kalifornijskog univerziteta Berkeli.

Istraživanje je pokazalo da je veća verovatnoća da će vrste s uspravnim zenicama biti predatori, koji love iz zasede i aktivni su danju i noću.

“Životinjama koje su aktivne sve vreme, poput domaćih mačaka, ovakve zenice omogućavaju dinamičan raspon, koji im pomaže da vide pri slabom svetlu, a da ne budu zaslepljene podnevnim suncem”, rekao je vodeći istraživač Martin Banks, profesor optometrije na Berkeliju. Taj raspon je dvadeset puta veći nego kod okruglih ljudskih zenica.

Suprotno, životinje s horizontalno položenim zenicama, vrlo su verovatno biljojedi i potencijalni plen, pa im takve zenice omogućavaju da “imaju oči na leđima”.

Okrugle zjenice povezane su s “aktivnim lovcima-sakupljačima”.

Vertikalne zenice životinjama, koje love iz zasede, važne su da bi mogle tačno da procene udaljenost do plena i naglo je zgrabe.

Takve zenice, međutim, nisu ravnomerno raspoređene među svim lovcima tog tipa.

“Iznenađujuće je to što smo primetili da su uspravne zenice najviše povezane s predatorima koji su bliže zemlji”, rekao Banks. “Pa tako domaće mačke imaju uspravne, ali velike mačke, poput tigrova i lavova nemaju. Njihove su okrugle, poput ljudskih ili psećih”.

Zaključak, objavljen u listu "Science Advances", glasi da uspravne zenice malim životinjama daju najbolju mogućnost da procene udaljenost do plena.

Izvor: Index.hr