Za sto godina niko neće letovati u Italiji i Španiji

Za sto godina, niko se više neće kupati u Italiji i Španiji, već će turisti hrliti na Baltičko more, u Letoniju i Estoniju, tvrde dva španska istraživača.

.

Ovu sudbinu, posledicu klimatskih promena, zadesiće ne samo ove dve zemlje već i ceo mediteranski region, upozoravaju oni, dodavši da će turisti sve više za svoj odmor birati letovališta u zemljama severne Evrope.

U studiji Salvadora Bariosa i Huana Nikolasa Ibanjeza o uticaju klimatskih promena na evropski turizam se ističe da će od 2100. porast temperatura u evropskim zemaljama na Mediteranu, a posebno u Italiji i Španiji, oterati turiste sa plaža tokom leta.

Sva lepa mesta na severu kontinenta, koja se danas smatraju previše hladnim, kao što su obale baltičkih zemalja, mogle bi da dožive snažan razvoj primorskog letnjeg turizma, navode oni, prenosi milanski Korijere dela sera.

Španski istraživači predvidaju da će od početka 22. veka, prihodi od turizma u zemljama oko Mediterana početi da se smanjuju za 0,45 odsto godišnje, dok će u zemljama severne Evrope rasti po stopi od 0,32 odsto godišnje.

Izvor: Tanjug