Znate li koji grad u Evropi ima više kanala od Venecije?

Kažu da je jedan od najsigurnijih i najzanimljivijih gradova na svetu...

.

Reč je o Amsterdamu. Evo još zanimljivih činjenica o ovom holandskom gradu...

1. Više od četvrtine teritorije Holandije leži ispod nivoa mora, kao i veći deo Amsterdama. Najniža tačka glavnog grada Holandije je 6,7 metara ispod nivoa mora te se čak i aerodrom „Schiphol“ nalazi 4,5 metara ispod nivoa mora.

2. Svaki od 20 miliona turista koji godišnje posete Amsterdam mogu da se potpuno opuste jer je to jedan od 10 najsigurnijih gradova na svetu. Stanovnici Amsterdama su tolerantni, a i nivo ekološke osveštenosti i infrastrukture su im na zavidnom nivou zbog čega se Amsterdam takođe našao u top 25 gradova na svetu.

3. Tolerantni stanovnici Amsterdama među najvišim su ljudima na svetu, ali druge ljude ne gledaju s visine. Muškarci u Holandiji u prosjeku su visoki 184 centimetra, a žene 170. Naučnici to pripisuju njihovim genima, ali i zdravoj ishrani.

4. Kada se meri broj muzeja po metru kvadratnom Amsterdam je pri samom vrhu svetskih gradova po broju muzeja. Amsterdam se ponosi sa 51 muzejom koji nude raznolike postavke.

5. Ceo grad izgrađen je na stubovima jer leži na močvarnom tlu i glini. Kuće u Amsterdamu umesto čvrstih temelja imaju drvene stubove dugačke od 15 do 20 metara koji su u zemlju postavljeni u dubinu od oko 11 metara. Tipična amsterdamska kuća ima 10 drvenih stubova koji je pridržavaju, a celi grad stoji na oko 11 miliona stubova.

6. Amsterdam je pun poliglota, 86 odsto stavnovnika Amsterdama tečno govori čak tri jezika. Uz holandski većina stanovnika odlično se služi engleskim i još jednim jezikom.

7. Iako ga često nazivaju Venecijom severa, Amsterdam ima čak i više kanala od italijanskog grada. Ukupno 165 kanala proteže se kroz Amsterdam, a spaja ih 1281 most. Venecija ima „samo“ oko 150 kanala.

8. Osim što su najviši, stanovnici Amsterdama su i veliki zavisnici od kafe. Amsterdam je drugi grad na svetu po konzumaciji kafe. Njegovi stanovnici u proseku popiju 3,2 špljice kafe dnevno, to jest, 140 litara kafe godišnje.

.

Izvor: 24sata.hr