Nelegalni abortusi: Ovo su "Australijski anđeli smrti", najozloglašenije žene kriminalci

Širom Australije, na početku 20. veka, skrivena u četiri “tajna” zida, odvijala se zabranjena rabota. Ilegalni abortusi.

.

Žene koje su ga obavljale radile su to sa dvostrukim rizikom. Ugrožavale su živote pacijenata i rizikovale da svoj život provedu iza rešetaka. Mnoge od njih su upravo tako prošle… Oba rizika su im se ostvarila.

Nakon toga su dobile ime “Australijski anđeli smrti”. Ovo je lista ozloglašenih žena.

Alma Smit, majka osmoro dece iz Tamsvorta u Novom Južnom Velsu, optužena je za ubistvo devojke kojoj je uradila abortus.

Posebno se ističu dve žene, Edit Ešton koja je bila najozloglašenija u Sidneju, i Alma Henrijeta Agnes Smit iz Tamsvorta, koje su bile sestre i obe su krajem dvadesetih godina 20. veka završile iza rešetaka.

Edit Ešton je bila doterana i vozila se u skupom automobilu. Živela je u luksuznoj kući kupljenoj zahvaljujući nelegalnim abortusima. U toj kući je i obavljala ove zakonom zabranjene operacije. Njen skup život zamenila je mala zatvorska ćelija u “Long Beju” 1929. godine. Devojka kojoj je obavila abortus je umrla od trovanja krvi.

Neke žene poput Rebeke Sinkler, obavljale su ilegalne abortuse pod uticajem svojih partnera. U njenom slučaju to je bio muž bigamista Donald Sinkler.

Ona je u zatvor zbog ubistva poslata 1909. u vreme kada je i sama bila trudna.

Druge su to činile zbog novca, poput Alme Smit koja je godinama u Tamsvortu obavljala ilegalne abortuse sve dok mlada devojka nije umrla tokom abortusa koji je krenuo naopako.

Meri Robina Braunli bila je babica koja je počela da obavlja abortuse i više puta bila optužena da ilegalno okončala trudnoću mladim devojkama, od kojih je jedna kasnije preminula od "septičkog peritonitisa”.

Dženet Rajt iz Pedingtona držala je prljavu "kliniku" u istočnom predgrađu Sidneja. Njena specijalnost bile su tinejdžerke. Ona je optužena za ubistvo devetnaestogodišnje devojke koja je umrla od trovanja krvi.

Pre nego što je poslata u zatvor na pet godina, identifikovana je kao sestra Eštonove, koja je vila osuđena u Sidneju. Smitova je i to negirala, ali je ipak osuđena u decembru 1928 i poslata u ženski zatvor "Long bej" na odsluženje kazne.

Florens Edit Ešton bila je najozloglašenija u Sidneju od svih žena koje su tu vršile abortuse. Živela je u skupoj kući u istočnom predgrađu Rendvik i predstavljala se kao "neko u društvu" i "jahačica", farbala kosu plavo i nosila preskupu odeću.

Vera Krajton, udata žena optužena je za "zaveru obavljanja pobačaja", ali je na kraju ipak puštena na slobodu uz plaćanje trogodišnje kaucije.

Optuživana je za ubistva najmanje dve žene, da bi konačno bila osuđena u junu 1929. za ubistvo mlade žene po imenu Džesi Elizabet.

Nensi Kaumen optužena je sa još pet devojaka u slučaju služavke Izobel Higs koja je dovedena u Sidnej da obavi abortus nakon što je ostala trudna s oženjenim muškarcem, Kaumenova je ipak kasnije oslobođena optužbe.

Inače, u Australiji se izvršenje abortusa kažnjavalo smrću.

.

Izvor: Superžena.B92