Zašto sanjamo oca, a zašto sestru

Često nakon sna postavljamo pitanje zašto smo baš tu osobu sanjali, no likovi koje najčešće sanjamo predstavljaju zapravo nas same. Čovek je socijalno biće i stalno u dodiru s drugima, pa ne čudi da često sanjamo nekog iz naše okoline.

.

Isto tako, često sanjamo osobe koje ne poznajemo, no ne čudimo se takvim snovima jer smatramo normalnim da sanjamo ljude i s kojima se ne družimo. Osim toga, neznanci u snu po pravilu su ljudi koje smo već videli na javi, samo prekratko da bismo ih zapamtili, poput prolaznika na ulici. No neznanac predstavlja posebnu poteškoću u analiziranju snova.
Svaki lik iz sna tumači se na dva nivoa - kao subjekat i objekat. Na nivou subjekta svaki lik je parabola našeg vlastitog bića - mi sami se pojavljujemo kao neko drugi. Ako je lik uplašen, i mi se podsvesno bojimo. Ono je važno za tu osobu, zapravo važno za nas pa lik možemo protumačiti posmatrajući sebe. Na nivou objekta, ne treba posmatrati lik nego njegov odnos s drugima. Osobito kad se u snu pojavljuju poznati, posmatranje kroz prizmu objekta objasniće kako ih podsvesno doživljavamo.
Često sanjamo one koji su nam najbliži - roditelje. Ako je odnos između roditelja i dece koja rastu ili su već odrasla pozitivan, odnosno kad jedni pred druge ne stavljaju nepravedne zahteve, gotovo ih nikad ne sanjamo. Osobito majku koja predstavlja nadvremenski simbol čovečanstva. Lik oca ili majke često se pojavljuje u vreme nevolje.Kod muškaraca snovi o majci imaju dublje značenje jer je odnos majke i sina dublji od odnosa majke i ćerke. Naravno, lik majke ne mora biti baš prava snevaočeva majka.
Majka u snu može biti lik koji nas vodi kroz život i kome se u životu često okrećemo. Sanjamo li nepoznatog starca ili staricu, prenosi se poruka velikog iskustva, odnosno životne mudrosti. Danas, u moderno doba, potiskujemo značenje starijih, no ako se starac u snu pojavljuje kao sed i velik čovek, stižu nam velika mudrost i promena.
Često sanjanje sopstvene dece krije snažnu poruku
Deca u snovima roditelja najčešće se pojavljuju zbog privrženosti roditelja. Ako jedan od roditelja često sanja svoje dete, trebao bi dobro da posluša poruku koja se krije u snu.
Sve ono što je majka bila nalazi se u snu
Žene sanjaju majke češće od muškaraca. Majke se u snovima pojavljuju u dve krajnosti - kao dobre ili loše. Lik majke predstavlja kako doživljavate majke u stvarnom životu.
Mudro dete znak je novog početka i velike promene
U snu je često i nepoznato dete, no koje već ima mudrost odraslog čoveka. Dete može biti nositelj promene, životnog stava, a za tumačenje je najvažnije istražiti kakve je osećaje san izazvao.
Brat i sestra su ono nesvesno u nama
Sanjamo li osobu suprotnog pola, posebno brata ili sestru, moramo sebi objasniti svoju drugu stranu, odnosno našu senku. Ona je nesvesna i predstavlja ono što zapravo jesmo.
Oca sanjamo kad se tražimo u životu
Lik oca u snu ima šire značenje. On je racionalan, odnosno posrednik između razumnog i duhovnog u životu. Sanjamo oca i kad smo u konfliktu između onoga što on radi u životu i onoga što mi radimo, posebno kada se još tražimo u životu.

Izvor: Na dlanu