Geni odlučuju da li ćemo glasati za levicu ili desnicu?

Levica ili desnica, konzervativci ili liberali - šta određuje našu pripadnost ili sklonost jednoj ili drugoj političkoj struji?

.

Već godinama, ideja da bi biološki faktori poput gena mogli u izvesnoj meri da utiču na naše političko opredeljenje zanima politologe, psihologe kao i širu javnost.

Studija objavljena u britanskom časopisu Royal Society potvrdila je postojanje veze između genetike i političkih preferencije.

Kao i većina naših osobina, poput boje kože i očiju, tako i naše sklonosti prema levim ili desnim političkim opcijama zavise od našeg genoma, navode istraživači.

Proučavajući genom 1.771 studenta etničke zajednice Han, glavne etničke grupacije u Kini, Ričard P. Ebstajn sa Univerziteta u Singapuru i njegove kolege došli su do zaključka da postoji veza između jedne genetske varijante i političkih ideja.

Ustanovili su da bi gen DRD4, koji igra ulogu u prenosu dopamina, mogao da utiče na politički izbor pojedinca, posebno žena. Dopamin utiče na neurološke funkcije kao što su učenje, pamćenje, kreativnost.

Nekoliko ranijih studija već je potvrdilo usku vezu između političkog mišljenja i pojedinih karakternih osobina.

Tako su konzervativci, koji vole red i strogo organizovan život, koherentniji u načinu na koji donose odluke. Liberali se, pak, bolje snalaze u kompleksnim, nesigurnim situacijama i lakše se prilagođavaju iznenadnim okolnostima.

Izvor: tanjug