Kako su Kinezi i Britanci zaratili zbog opijuma

27. jula 1839. godine počeo je Opijumski rat između Kine i Velike Britanije, kada si kineske vlasti u luci u Kantonu zaplenile i uništile 20 000 sanduka opijuma.

.

Tokom 19. veka Evropljanima je bilo vrlo unosna trgovina sa Kinom. Unosna je bila i za kineske trgovce.

U Kini su postojala trgovačka ograničenja, pa je međunarodna trgovina bila dopuštena jedino preko Kantona. Zbog toga nije bilo ekonomično trgovati robom male vrednosti. Trgovina se zasnivala na luksuznoj robi, kao što je čaj (Kina je izvozila za Britaniju) i srebro, koje je Kina uvozila.

Pored toga, značajni su bili i neki specijalni metali, koji su se koristili u Kini. Britanija je svoju valutu zasnivala na zlatnom standardu od 18. veka, pa je srebro kupovala u kontinentalnoj Evropi, da bi snabdevala Kinu. To je bilo prilično skupo za Britaniju pre demonetarizacije srebra u Nemačkoj 1870.

Britanci su tražili koja bi bila druga unosna roba za trgovinu i otkrili su opijum, koji se proizvodio u Britanskoj Indiji. Od 1821. do 1837. pet puta se povećao izvoz droga u Kinu. Britanija je izvozila velike količine opijuma od 1781.

Droga se proizvodila u Bengalu i Malvi u Indiji i prodavala se pod uslovom da se prodaje britanskim trgovcima za Kinu. Celu prodaju i proizvodnju opijuma vodila je Britanska istočnoindijska kompanija.
Kineska vlada je uočila da srebro odlazi iz zemlje i da je dva miliona Kineza postalo zavisno od droga. Britanci su prodavali 1 400 tona opijuma Kinezima. Kinezi su odlučili da zaustave trgovinu opijumom. U početku je izgledalo da Kinezi imaju uspeha.

Jedan visoko rangirani kineski službenik Lin Zeksu je napisao pismo engleskoj kraljici upozoravajući na problem. Lin Zeksu je u maju 1839. naredio da se unište sve zalihe opijuma. Britanska vlada odlučila je da napadne Kanton. U junu 1840. godine iz Singapura je stigla ekspediciona sila od 15 velikih brodova, četiri parne topovnjače i 25 manjih brodova sa četiri hiljade marinaca.

Džejms Bremer, koji je predvodio marince, zahtevao je da kineska vlada nadoknadi troškove koje su Britanci imali zbog prekida trgovine. Kineska vlada je pokazala nesposobnost da se nosi sa zapadnim silama, kako politički tako i vojno.

Britanska flota je okupirala kinesku obalu i porazila Kineze. Sporazumom u Nankingu 1842. godine Britanci su dobili ekstrateritorijalni status, Hong Kong je pripao Velikoj Britaniji, trgovačke luke Kanton, Ksijamen, Fuču, Šangaj i Ningbo, otvorene su za sve trgovce, a kineska vlada je plaćala reparaciju za uništeni opijum i ratne troškove…

Izvor: Wikipedia, Na vidiku.rs