Zanimljivosti

Do 2030. godine ovaj grad će vrlo verovatno biti pod vodom!

Jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija Azije u kom živi 14 milijona stanovnika se uopšte ne piše dobro!
26.07.2015. - 12:37h

Bangkok je prvobitno bio samo malo ribarsko selo na istočnoj obali reke Čao Fraja. Baš zbog važnosti ove reke, na ovom području se nastanio veliki broj ljudi, pa se samim tim oformio i grad kakav danas poznajemo.

Za one koji ne znaju, Bangkok je nekada bio ispresecan gustom mrežom kanala, a čak su i pijace bile organizovane na vodi. Ulica kao da nije ni bilo, a upravo to je razlog zbog kog se za ovaj grad govorilo da je „Venecija Istoka“.

Najveći broj kanala je do sredine 19. veka zatrpan da bi se napravilo mesta za rastući saobraćajni promet i sve veći broj sagrađenih kuća.

Uprkos modernoj tehnologiji gradnje, Bangkoku preti velika katastrofa protiv koje teško može da se bori. Svake godine, ovaj grad tone za čak 10 centimetara! Uzmemo li u obzir da će u periodu do 2030. godine, ovaj grad potonuti za čak metar i po, dolazimo do poražavajuće činjenice koja govori da će grad delimično da bude pod vodom. Ako pogledamo kakvo će stanje biti 2100. godine, možemo jednostavno da zaključimo kako će, ukoliko se ne pronađe adekvatno rešenje borbe od potonuća, celi grad biti pod vodom!

Na sreću, postoji jedno rešenje koje bi moglo da spasi Bangkok, a to je gradnja masivnog protivodenog zida koji bi spriječio prodor mora. Sama gradnja bi koštala preko 3 milijarde američkih dolara, što je oko polovica trenutnog BDP-a države.

Druga opcija je -odustati i preseliti grad kompletno na drugu lokaciju! Naš je savjet da uzmu kredit kod neke velike sile, i onda ga vraćaju poput Grka. Imate li bolju ideju?

Izvor: Punkufer.hr