Školovanje na HOGVORTSU košta 16 818 dolara!

Da li ste se ikada zapitali koliko bi košalo školovanje na prestižnoj školi čarobnjaštva? Mnogi jesu, a istraživači su odlučili da ih reše muke i da otkriju odgovot na ovo pitanje.

.

Zahvaljujući iscrpnom istraživanju Kevina O Kifa, sada znamo da bi školovanje na Hogvortsu, rame uz rame sa Harijem Poterom koštalo 43 301 dolara godišnje.

Kevin je došao do pozamašne cifre kombinujući izveštaje o cenama školovanja na prestižnim univerzitetima sa osnovnim troškovima potrepština za školu čarobnjaka poput magičnog štapića od 40 dolara, sove od 140 dolara i kotlića od 105 dolara.

Za ukupnu cenu svih potrepština Kevin koristi cifru sa sajta J.K. Rouling "Potermore" gde se navodi da je njihova cena 1 031 dolar, što se dodaje ceni školovanja i dolazi se do ukupne cifre, kako prenosi sajt Tajm.

Kada se uzme u obzir da školovanje na Hogvortsu traje sedam godina dolazi se do pozamašne cifre od 303 107 dolara. To je puno čak i za one dobrostojeće studente.

Iako celo istraživanje izgleda kao zabavan eksperiment, zapravo pruža uvid i u trenutne cene školovanja na prestižnim univerzitetima širom sveta. Ako nekome izgleda kao nerealno, samo imajte u vidu da je cena godine školovanja na Univerziteta Kolumbije 69 084 dolara.

Srećom, postoji način da steknete uvid u celokupno Hogvorts iskustvo za mnogo manje para. Imitacija Hogvortsa u trajanju od četiri dana košta 345 dolara, pa bi cela godina pretvaranja da ste čarobnjak po ovoj računici izašla na 16 818 dolara.

Izvor: Dnevno.rs