Ritam raspoloženja: Ako slušate hevi metal...

... imamo dobre vesti za vas!

.

„Metalno zdravlje će vas izludeti (Metal health will drive you mad)“, insistirao je američki bend Quiet Riot u naslovnoj numeri prvog hevi metal albuma koji je dospeo na sam vrh čuvene Bilbordove liste, davne 1983.

Bila je to ipak pogrešna procena – ako je suditi po rezultatima studije „Tri decenije kasnije: Životna iskustva sredovečnih hevi metal grupi devojaka, muzičara i fanova“, koja je objavljena u časopisu Self and Indentity. Naime, istraživači su otkrili da, iako su živeli pod parolom „seks, droga i rokenrol“, osobe koje slušaju hevi metal je od negativnih posledica tako rizičnog života zaštitio upravo „metalni“ identitet.

Studijom je bilo obuhvaćeno 377 odraslih osoba, od kojih su 154 pojedinca slušala hevi metal, kao i muzičari i grupi devojke tokom 1980-ih godina, zatim osamdesetoro koje je u tom vremenskom periodu slušalo neku drugu vrstu muzike i 153 kalifornijska studenta. Ispostavilo se da su hevi metal fanovi zadržali daleko veći nivo mladalačkog poleta od ostalih grupa. Takođe su bili manje opterećeni grižom savesti zbog stvari koje su uradili u mladosti.

Po mišljenju istraživača, „srećno starenje“ obožavalaca hevi metala može se objasniti njihovim čuvenim isticanjem važnosti zajedništva. „Podrška okruženja predstavlja ključni zaštitnički faktor tokom problematičnog odrastanja“, ističu naučnici, prenosi Gardian. „Fanovi i muzičari osećali su pripadništvo metalnoj zajednici i mogli su da iskuse jake emocije sa ljudima sličnih životnih nazora“, napominju oni.

Ironično je da je osamdesetih godina prošlog veka hevi metal muzika smatrana neprijateljem moralnih vrednosti i društvene integracije, te da su mnoge organizacije vodile kampanje protiv nje.

Grupa Judas Priest se čak našla na sudu nakon optužbi da njen album Stained Class sadrži sublimisane poruke koje su 1985. godine navele dvojicu mladića da izvrše samoubistvo.

.

Izvor: nacionalna geografija