Milion dolara za onog ko otkrije gde su Dorotine cipele

Anonimni donator ponudio je milion dolara nagrade za pouzdanu informaciju koja bi dovela do crvenih cipela koje je Džudi Garland nosila u kultnom dečjem filmu "Čarobnjak iz Oza" iz 1939, a koje su ukradene iz muzeja u Grand Rapidsu, u Minesoti.

.

Kako prenosi AP, sačuvana su tri para Dorotinih cipela od kojih je jedan izložen u Muzeju Smitsonijan u Vašingtonu. Direktor muzeja u Grand Rapidsu, rodnom gradu legendarne glumice, rekao je da je darežljivi donator iz Arizone i veliki fan filma i Garlandove.

Nagrada će biti isplaćena osobi koja bude saopštila tačno mesto gde se cipele nalaze kao i ime lopova. Magične crvene cipele, pomoću kojih se nakon brojnih avantura Doroti vraća na farmu u Kanzasu, ukradene su u avgustu 2005.

Bile su osigurane na milion dolara, a njihova trenutna tržišna vrednost se procenjuje na dva do tri miliona dolara. Film "Čarobnjak iz Oza", snimljen po istoimenoj knjizi Frenka Bauma iz 1900, predstavlja prekretnicu u kinematografiji po scenama u boji koje su zapečatile sudbinu crno-belog filma.

Film, po mnogima jedno od najboljih deset ostvarenja svih vremena, proslavio je tada novu zvezdu Holivuda, Džudi Garland.

Izvor: tanjug