Ako neko ubije ovu pticu, ide TRI godine u ZATVOR!

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da je Ministartvo poljoprivrede i zaštite životne sredine izmenilo pravilnik o lovostaju kojim je zabranjen lov na grlice u Srbiji.

.

Pravilnikom se zabranjuje lov na grlicu do 31. marta 2017. godine, kao i produžetek lovostaja na jarebicu do 31. marta 2016. godine, navedeno je u saopštenju.

Kazne za pojedince koji prekrše zabranu lova je od šest meseci do tri godine, a kazne za lovačka udruženja od 5 000 do 30 000 dinara.

Iz Drušva za zaštitu i proučavnje ptica Srbije podesćaju da su stručnjaci zahtevali da se grlica trajno izbriše sa liste lovne divljači. Iako zahtev nije u potpunosti ispunjen, Društvo izražava zadovoljstvo što je nakon gotovo 12 godina, promena tog akta konačno učinjena.

Svetska unija za zaštitu prirode (IUCN) je u najnovijoj Evropskoj crvenoj listi ptica zvanično svrstala grlicu u kontinentalno ugrožene vrste. Na toj listi, grlica se našla u kategoriji VU (ranjiva).

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva korisnike lovišta da usklade sa tom odlukom planove gazdovanja lovištima za naredne dve godine.

Koalicija nevladinih organizacija "Zvuk ptica" žali što ista odluka nije donesena i za lovostaj na prepelice. Oni su još 2013. godine podneli zahtev da se zabrani lov na te vrste selica. Podseća se da je u poslednjih nekoliko decenija, broj prepelica opao zbog upornog krivolova i šverca ubijenih ptica iz Srbije.

Društvo i Koalicija smatraju da su im inspekcije zaštite životne sredine, lovstva, policija, poljočuvari, pravosudni i carinski organi i carina, kao i sami korisnici lovišta važni saveznici u borbi protiv krivolova, bez obzira na brojna negativna iskustva.

Oni apeluju da se obustava lova na grlicu produži, ali i da se ponovo razmotri predlog za zabranu lova na prepelice.

Izvor: Životinje.rs