Belgija dobila stazu za pešake koji ne skidaju pogled s mobilnih telefona

Koliko puta ste se uplašili da je nečiji život ugrožen jer ne gleda kuda hoda, već zamišljeno posmatra ekran svog telefona? Jeste li se i sami našli u sličnoj situaciji? U Anteverpenu to više neće biti problem...

.

Nakon što se ovakva staza pokazala kao veoma korisna u Kini, nešto slično je napravljeno i u Evropi.

Naime, početkom 2014. godine, na televizijskom kanalu National Geographic je, u jednoj emisiji, predstavljen projekat koji bi povećao bezbednost u saobraćaju u vreme kada se čini da je odgovaranje na SMS poruke i čitanje najnovijih vesti na veoma važnom mestu u ljudskim životima.

Već u septembru te godine, britanski Telegraf, a za njim i svi svetski mediji, preneli su zanimljivu vest: u kineskom gradu Čongćingu napravljena je staza po uzoru na taj projekat.

Već ove godine, i Evropa je pošla stopama kineskih vlasti. Naime, i u belgijskom gradu Antverpernu belim linijama su ucrtane zone za one koji bi radije gledaju u ekran svog telefona nego ispred sebe.

Ove pešačke zone napravila je kompanije Mlab, koja proizvodi telefone, ali ne iz bezbednosnih razloga. Kako prenose strani mediji, Mlab dnevno popravlja čak 35.000 telefona svojih korisnika koji se pokvare prilikom "sudara" s drugim pešacima.

.

Izvor: nacionalna geografija