Atrakcija: Poštar 33 godine gradio palatu od šljunka!

Ferdinan Ševal počeo je izgradnju iz hobij koji je potom prerastao u životni projekat. Proglašen je za jedan od najlepših amaterskih arhitektonskih poduhvata i nazvan "Le Palais ideal", što u prevodu znači "Savršena palata".

.

Zamislite kraj je 19. veka, vi radite kao poštar u Francuskoj i nije vam loše.

Zamislite onda, idete svojim putem, kad odjednom, sapletete se na jedan zanimljivi kamen.

Šta ćete učiniti?

a) nastaviti svojim putem

b) staviti kamen u džep u slučaju vrlo verovatnog scenarija da vas pojuri neko kuče

c) staviti kamen u džep u slučaju sasvim neverovatnog scenarija da oko njega izgradite čitavu palatu

Za pod C se opredelio Ferdinan Ševal, četrdesettrogodišnji poštar iz Francuskog gradića Otriva (Hauterives).

Gradnja je počela postepeno. Prvo se vratio na isto mesto i sa njega donosio interesantne kamenčiće u džepovima. Onda je postao manje selektivan pa je počeo da vuče korpu sa sobom. Na kraju to nije bilo dovoljno pa je počeo da ih tovari u kolica.

Radio je sam, noću posle posla i uz svetlost uljane lampe. I uz punu moralnu podršku svoje porodice. Narednih 36 godina Ferdinan je proveo zidajući svoju idealnu palatu i ona je na kraju ispala ovako nekako.

Ona ne liči ni na šta što je pre ili kasnije napravljeno. Zanimljivo, ali možda malo liči na nešto što je građeno upravo u isto vreme, a to je Gaudijeva Sagrada familia. I Gaudi je proveo četrdesetak godina na tom projektu, baš kao i Ševal na svom. I baš kao i Sagrada familia, i idealna palata izgleda malo kao da je živa, a malo kao da je deo krajolika.

Ipak, teško da tu postoje neki direktni uticaji. Ferdinand je počeo par godina ranije i nije sigurno da je znao šta se dešava u Barseloni. On je zidao palatu po sopstvenom ukusu i merilima. Nije bio isključiv pa se na palati našlo mesta i za elemente sa hrišćanskih i hinduističkih hramova. A tu su i švajcarski šaleti i neki stvarno čudni ljudi.

Još dok je bio živ palata je počela da privlači pažnju javnosti. Pikaso i Andre Breton su govorili o njemu. Maks Ernst je napravio kolaž pod nazivom Poštar Ševal.
Ferdinan Ševal je mnogo voleo svoju palatu. Toliko, čak, da je planirao da bude sahranjen u njoj. Pošto se to kosilo sa sanitarnim pravilima, latio se posla i sazidao sebi mauzolej na gradskom groblju. Kad je i njega završio verovatno je shvatio da nema više šta da zida pa je godinu dana kasnije i umro.

Posle njegove smrti je idealna palata postala super poznata. Zaštićena je zakonom, bila je na poštanskim markicama što je baš prigodno kad se uzme u obzir da je njen tvorac bio poštar, a ako hoćete možete i da je posetite.

Danas se u njoj održavaju razne kulturne manifestacije u kojima se mladi umetnici ohrabruju da se slobodno izraze, po ugledu na Ferdinanda Ševala.

Možda najbolje objašnjenje ovog arhitektonskog čuda je natpis koji je Ševal urezao na samu palatu, a koji glasi: "San jednog čoveka".

Ako vas poštanska kočija nanese u gradić Otriv, OVDE možete da nađete sve informacije o "Savršenoj palati".

Izvor: Zlo prase, Daily mail