Zanimljivosti

Una Kozić - mlada novinarka na forumu Fudbal za prijateljstvo

Mladi novinari iz 24 zemlje Evrope i Azije čine deo Međunarodnog dečijeg medijskog centra “Fudbal za prijateljstvo” Uupoznajemo vas sa Unom Kozić,trinaestogodišnjom devojčicom koja je izabarana da ove godine predstavlja “mladog novinara” iz Srbije na međunarodnom forumu Fudbal za prijateljstvo. Una je sa deset godina napisala roman “Društvo malih veštica“ i trenira fudbal u ŽFK Crvena zvezda. Ona će, zajedno sa omladincima FK Crvena zvezda, prisustvovati finalnoj utakmici Lige šampiona.
19.05.2015. - 13:07h

Drugu godinu zaredom, dečiji društveno odgovorni projekat “Fudbal za prijateljstvo” kompanije Gazprom uspostavlja Međunarodni dečiji medijski centar  u okviru njegovog programa. Njegovi učesnici će slati svoje izveštaje sa Međunarodnog dečijeg Foruma u Berlinu, kao i sa lokalnih događaja koji će biti održani u okviru tog programa.

Ove godine, 24 mlada novinara - uzrasta od 12 do 14 godina - formiraće medijski centar, u kome će predstavljati svoju zemlju, a to su: Austrija, Belarusija, Belgija, Bugarska, Kina, Hrvatska, Češka Republika, Francuska, Japan, Nemačka, Mađarska, Italija, Kazakhstan, Holandija, Poljska, Rusija, Srbija, Slovačka Republika, Slovenija, Španija, Švajcarska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.

Ključni događaj Međunarodnog dečijeg projekta “Fudbal za prijateljstvo” je Forum koji spaja igrače od 12 do 14 godina iz vodećih omladinskih fudbalskih klubova. Ključna načela projekta formirana su od strane mladih delegata iz osam evropskih zemalja na prvom Forumu, održanom 25.05.2013. u Londonu. Drugi Forum je okupio predstavnike 16 zemalja i održan je od 23. do 25.05.2014. u Lisabonu.

Tokom trajanja Foruma “Fudbal za prijateljstvo”, mladi fudbaleri imaju priliku da se druže sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja, kao i sa poznatim sportistima i umetnicima. Posle završenog Foruma svi učesnici tradicionalno prisustvuju finalu UEFA Lige šampiona.

Upoznajemo vas sa Unom Kozić, trinaestogodišnjom devojčicom koja je izabarana da ove godine predstavlja “mladog novinara” iz Srbije na međunarodnom forumu Fudbal za prijateljstvo. Una je sa deset godina napisala roman “Društvo malih veštica“ i trenira fudbal u ŽFK Crvena zvezda. Una će, zajedno sa omladincima FK Crvena zvezda, prisustvovati finalnoj utakmici Lige šampiona.

Mladi novinari Međunarodnog dečijeg medijskog centra su talentovana deca koja vole fudbal, a ujedno pokazuju veliki talenat za sportsko novinarstvo. Deca su aktivno uključena u projekat “Fubal za prijateljstvo” i u potpunosti poštuju njegove osnovne vrednosti.

Mladi talenti započinju sa svojim radom pre centralnog događaja u Berlinu. Trenutno rade na prikupljanju informacija, posećuju treninge tima, intervjuišu mlade fubalere, prave beleške o događajima u svojim zemljama koji se održavaju kao deo projekta, i pripremaju se da prate svoj fudbalski tim za Berlin gde će se od 4. do 7. juna održati Treći međunarodni dečiji Forum projekta “Fudbal za prijateljstvo”.

Tokom održavanja Foruma učesnici Međunarodnog dečijeg medijskog centra sarađivaće sa profesionalnim novinarima, prikupljajući informacije - pišući izveštaje za zvanične društvene mreže ”Fudbala za prijateljstvo”.

“Projekat ”Fudbal za prijateljstvo” ne okuplja samo mlade sportiste, nego i buduće pisce. To je jedinstvena incijativa koja u jednu ruku pruža mladim novinarima priliku da se oprobaju u pisanju, a u drugu ruku ih upoznaje sa potpuno novim pristupom pokrivanja događaja gde direktno mogu da samostalno vežbaju izveštavajući sa dečijeg Foruma. Deca pomno prate šta njihovi vršnjaci imaju da izjave sa velikim interesovanjem i pažnjom. Zato je posebno važno da mladi novinari govore o prijateljstvu, jednakosti, fer-pleju, zdravlju, miru, predanosti, pobedi i tradiciji u svojim zabeleškama i izveštajima. Mladi novinari pomažu da deca iz različitih zemalja nauče i saznaju više o projektu ”Fudbal za prijateljstvo” i neko će sigurno posle toga želeti da uzme loptu i zaigra fudbal”, – izjavio je Mihail Baranjikov, direktor Međunarodnog dečijeg medijskog centra ”Fudbal za prijateljstvo”  i predsednik Inter-regionalne javne humanitarne organizacije ruskog komiteta – “SOS dečija sela”.

“Mislim da Međunarodni dečiji medijski centar pruža veliku šansu mladim novinarima da se uče od profesionalnih izveštača i steknu vredno iskustvo o samostalnom radu. Mi ćemo raditi sve - kao pravi novinari. Izveštavaćemo, praviti intervjue, hvatati beleške. Volim da pišem, već sa deset godina sam napisala svoj prvi roman “ Društvo malih veštica”. Volim i fudbal i od skora ga treniram u ŽFK Crvena zvezda. Radujem se što ću posetiti Forum i finalnu utakmicu Lige šampiona. Jedva čekam da upoznam nove drugare i da navijam za Mesija uživo”, – izjavila je trineastogodišnja “novinarka” iz Srbije Una Kozić.

“Fudbal za prijateljstvo” jeste Međunarodni dečiji društveno odgovorni projekat, osnovan od strane kompanije Gazprom, a u sklopu društveno odgovornog programa ”Gazprom za decu”.

Projekat ima za cilj razvoj omladinskog fudbala, promociju tolerancije i prijateljstva među decom iz različitih zemalja. Ključna načela, koja podržavaju i promovišu svi učesnici su – prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, predanost, pobeda i tradicija. Globalni Ambasador projekta je proslavljena svetska fudbalska legenda Franc Bekenbauer.