Prva žena u istoriji na vrhu Mont Everesta

Junko Tabei je prva žena koja je uspela da osvoji najviši vrh sveta – MontEverest i to baš na današnji dan 1975. godine. Popela se na vrh najviše planine na svetu kada joj je bilo 35 godina. Išli su južnoistočnim grebenskim putem.

.

Pre toga je osvojila i Fudži u Japanu i Materhorn u Alpima. Na Everest je krenula kao deo petnaestočlane isključivo ženske ekspedicije, finansirane od japanskih novina i televizije.

Tih 15 žena odabrano je između stotina prijavljenih kandidatkinja. Krenule su na uspon uz pratnju devet lokalnih šerpesa, istim putem kojim je išao sir Edmund Hilari kad je kao prvi čovek osvojio Mont Everest 1953. godine.

Ženska ekspedicija nije prošla bez nesreće. Na visini od 6 300 metara njihov je logor zatrpala lavina. Junko Tabei ostala je bez svesti zatrpana pod snegom, sve dok je nisu otkopali šerpasi.

Dvanaest dana kasnije postala je prva iz ekspedicije koja se popela na vrh.

“Tokom sedamdesetih u Japanu se još smatralo da žene treba da sede u kući, a muškarci da idu na posao“, rekla je Tabei, koju su kod kuće čekali trogodišnja ćerka i muž alpinista.

Danas Tabei ima 74 godine, ali ne odustaje od penjanja. Kaže da će planinarenje ostati njena strast do kraja života.

Izvor: manjine. ba