Produžite vek garderobi pomoću ovih trikova: Svilu održavajte sirćetom, farmerke hladnom vodom, a kožu...

Koliko ste se puta zapitali kako da održavate kožne stvari, kako se najbolje peru brushalteri, a kako džemperi od kašmira. Ne morate odmah da trčite do hemijskog čišćenja. Operite ih sami.

Ilustracija, foto: Strejman/Shutterstock
Ilustracija, foto: Strejman/Shutterstock
.

Želite li da vam omiljeni komadi garderobe požive duže, najidealnije bi bilo da ih operete ručno u hladnoj vodi. Naravno, retko ko danas ima vremena da veš pere na ruke, pa neke manje osetljive komade možete da operete i u mašini za veš, ali hladnijom vodom u programu za osetljive tkanine. Naravno, bez centrifuge. Koristite blage tečne deterdžente, piše 24sata.hr.

Odeća od kašmira
Ručno pranje u hladnoj vodi uz dodatak dečjeg šampona najidealnije je za očuvanje odeće od kašmira. Nakon pranja komad koji ste oprali položite na peškir i zarolajte. Neka odstoji nekoliko minuta. Potom ostavite da se suši položen vodoravno. Naime, ako ga obesite kako inače sušite veš, mogao bi da se razvuče.

Farmerke 
Želite li da vam omiljene farmerke duže požive perite ih ručno u hladnoj vodi. Ali, ako ih stavljate u mašinu za veš, obavezno ih okrenite naopačke da boja ne bi brzo izbledela. Izbegavajte sušenje u sušilici već ih sušite na vazduhu.

Kupaći kostim
Nezavisno da li ste bili na bazenu ili u moru, kupaći kostim operite odmah nakon korišćenja da ga hlor ili morska so ne bi izgrizli. Operite ga u hladnoj vodi u koju ste dodali malo tečnog deterdženta. Nemojte da ga cedite rukama već pustite da se iskaplje i osuši se na vazduhu, ali ne na direktnom suncu. Ako ga sušite u zatvorenom prostoru i ne želite da vam skvasi pod, pre sušenja ga na nekoliko minuta umotajte u peškir.

Brushalter 
Želite li da uništite brushalter, stavite ga na pranje u veš mašinu i to na centrifugu. Brushalteri su vrlo osetljivi jer centrifugom mogu da izgube oblik. Bez pravog oblika njihovo nošenje nema smisla jer grudi neće oblikovati kako želimo. Kao i drugi osetljiv veš, i brushalter bi bilo poželjno prati ručno u blagom deterdžentu. Ostavite da odstoji u vodi pet minuta, lagano protrljajte, isperite i umotajte ga u peškir da se ocedi. Potom ga stavite na sušenje.

Svila
Savet stručnjaka je da se svilena odeća baš uvek pere na ruke, u hladnoj vodi s vrlo malo blagog tečnog deterdženta jer je vrlo osetljiva. Ostavite da odstoji u vodi nekoliko minuta, a potom isperite. Kod ispiranja sipajte čistu vodu u činiju i u nju dodajte tri kašike belog sirćeta jer će pomoći da se uklone ostaci deterdženta, a takođe će svili vratiti prirodni sjaj. I svilenu garderobu zarolajte kratko u peškir. Dok je još mokra, okrenite je naopačke i ispeglajte na niskoj temperaturi. Peglajte je bez pare jer može da ostavi fleke na svili.

Koža
Jaknu od kože ponekad je dovoljno prebrisati vlažnom krpom. Ako se radi o pantalonama, njih ipak treba bolje oprati. Da bi zadržale svoj oblik, potopite ih u toplu vodu i držite sve dok ih voda ne prekrihe. Potom ih osušite u sušilici na visokoj temperaturi. Na taj način će zadržati svoj oblik i finu teksturu.