Da li vaša mačka pati od "sindroma Toma i Džerija"?

Kod čovekovog krznenog prijatelja otkriveno je neobično medicinsko stanje.

.

Veterinari su otkrili retko mačje oboljenje usled kojeg visoki zvuci pokreću iznenadne napade. Stanje - koje su nazvali "Tom i Džeri sindrom" po čuvenoj crtanoj seriji - nije bilo priznato sve dok se dobrotvorna udruženja za zaštitu životinja nisu pobunila.

Dobrotvorno udruženje "Međunarodna briga o mačkama" primilo je brojne poruke od vlasnika ljubimaca koji su rekli da i najkraći zvukovi teraju njihove životinje da se grče. Neke mačke su čak padale u nesvest nakon trzanja. Međutim, nijedan veterinar nije želeo da prizna stanje, a čak su mnogi odbili da poveruju da zvuk podstiče napade.

Međutim, troje britanskih veterinara prikupilo je dokaz da "sindrom Tom i Džeri" zaista postoji, a čak su otkrili i lek koji čini se može uspešno rešiti problem. Veterinari su zaključili da sindrom utiče najviše na starije mačke. Prikupljajući dokaze od 96 vlasnika mačaka, otkrili su da se napadi aktiviraju pucketanjem aluminijumske folije, grebanjem metalne kašike o keramičku činiju za hranjenje, udaranjem o staklo, šuškanjem plastičnim kesama, pa čak i kuckanjem po tastaturi.

Sindrom uzrokuje napade slične epileptičnim. Veterinari su otkrili da je najučestaliji simptom miklonski napad - kratak šok - poput trzanja glave i gornjeg dela tela - ali neke mačke padaju u nesvest, ukoče se ili se tresu nekoliko minuta. Takođe su otkrili da je najviše sindroma uočeno kod birmanskih mačaka - vrste domaće mačke sa svilenom dlakom i plavim očima - ali su drugi slučajevi prijavljeni među drugim brojnim vrstama.

Napadi se javljaju prvi put oko 15. godine, ali ima slučajeva da su počeli i s 10 godina. Tim je otkrio da levetiracetam, koji se koristi za epilepsiju, takođe efikasan za tretiranje ovog problema.

Izvotr: nacionalna geografija