Koliki bakšiš ostaviti u kojoj zemlji?

Nije isto sa koliko ćete se novca zahvaliti konobaru na ljubaznosti u Italiji, a sa koliko onome u Turskoj...

.

Francuska

U restoranima i kafićima obično se daje napojnica 10 - 15 odsto od iznosa računa. Ostavlja se na stolu, a naziva se "purboar". U hotelima se bakšiš ne ostavlja, ali ostavlja se u taksijima, gde je običaj taksistu nagraditi sa 10 odsto.

Italija

U restoranima nije obavezno dodavanje jer se na račune takoreći stavi već unapred, a naziva se "coperto". Naravno, ako ste naročito zadovoljni, konobar se neće buniti pokojim evrom na stolu. U kafićima za bakšiš postoje uglavnom kasice na šanku. Što se hotela tiče, u redu je nagraditi sobaricu sa pet evra ako ostajete sedam dana.

Španija

Gledajte da ostavite 10 - 15 odsto viška. Nemojte ostavljati nipošto par centi, s obzirom da se to smatra uvredljivim. U taksiju se cena zaokruži na prvu višu okruglu cifru.

Turska

U restoranima barem 10 odsto, a smatra se vrlo nepristojnim otići bez ikakve napojnice. Sobarici i nosaču se daje napojnica od evra, a u taksijima je praksa ista kao i u Španiji.

SAD

Nakon ručka, večere ili nekog drugog obroka, svakako ostavite bakšiš 15 - 20 odsto jer su plate konobara vrlo niske, i žive od toga. Nosaču prtljaga se daje dolar - dva po odnesenom koferu, a sobarici isto toliko po danu. U taksiju je uobičajeno ostaviti 15 odsto.

Kina i Japan

Ovde napojnice ne postoje - davanje napojnice u hotelu koji ne pripada nekom međunarodnom lancu smatra se čak i uvredljivim. Ipak, u kineskim turističkim centrima možete ostaviti 10 odsto, a takođe nagraditi i sobaricu. U Japanu ne ostavljajte novac, već se radije odužite sitnim poklonom.

Izvor: Avaz.ba