Naučnici pronašli tečnu živu u piramidi!

A sada su krenuli u potragu za grobom misterioznog kralja...

.

U tunelu koji vodi u unutrašnjost piramide udaljene 50 kilometara od Meksiko Sitija, koja datira iz vremena Asteka, arheolozi su pronašli prve tragove tečne žive. Kako kažu, to bi mogao da bude znak da se neposredno ispod nalazi i grob nekog kralja.

Arheolog Serhio Gomez u petak je objavio vest o otkriću velikih količina ovog metala ispod Piramide pernate zmije, treće najveće piramide u drevnom gradu Teotivakanu, koji potiče iz vremena najvećih majanskih gradova, ali do sada nije temeljino istražen, pa se o njegovoj istoriji i stanovnicima ne zna mnogo. Veruje se da ga je naseljavalo oko 200.000 stanovnika između 1900. i 1300. godine pre Hrista.

“Ovo nas je u potpunosti iznenadilo”, rekao je Gomez Rojtersu, stojeći na ulazu u piramidu.

S kolegama je šest godina istraživao piramidu, a njihov se trud isplatio kad su 2003. godine pronašli ulaz u drevni tunel koji je bio zatvoren sve ovo vreme. Tek su prošle godine prikupili potrebna sredstva i započeli ozbiljno istraživanje, koje je rezultiralo otkrićem tri komore dugačke 39 metara ispod hrama. Uz to su pronašli i druge predmete, poput statua od žada, ostatke jaguara i različite izrezbarene predmete.

Pronalazak velike količine veoma otrovne žive jako je zanimljiv jer nigde nema dokaza da su drevni Amerikanci znali za nju, a iako je dosad pronađena na tri drevna nalazišta, ona nisu blizu Teotivakana. Gomez veruje da živa signalizuje prisutnost grobnice. Ako je to istina, to će biti prva pronađena grobnica u Teotivakanu, nakon decenije istraživanja. S njim se slažu i drugi pripadnici arheološke zajednice, koji veruju da živa možda simbolizuje podzemnu reku. Njen izgled i refleksija koju pruža možda su bile razlog zbog kojeg je korišćena u raznim ritualima.

“No to nije sigurno, a zbog tog smo svi u neizvesnosti”, rekao je drugi arheolog Džordž Kavgil koji ovaj grad istražuje 40 godina.

Sada Gomez i njegov tim istražuju tri pronađene komore, a duboko u mračnim i vlažnim hodnicima nose zaštitnu opremu da se ne bi otrovali živom. Gomez očekuje da će u svakom trenutku pronaći grobnicu kralja. Meksički drevni gradovi su obavijeni velom tajne, jer se i dalje ne zna ništa o načinu života u njima, vladarima ili o tome zbog čega su propali, a otkrivanje kraljevske grobnice u Teotivakanu ponudilo bi deo rešenja.

Ime ovog grada s astečkog jezika Nahuatl prevodi se kao “Iznad bogova”, a iza njega nije ostao ni jedan zapis. Poznato je tek da se na nekoliko načina razlikovao od majanskih gradova, a napušten je mnogo pre nego što su na to područje došli Asteci u 14. veku. Gomezovo istraživanje trebalo bi da se završi u oktobru, a svoja otkrića objaviće javnosti u decembru ove godine.

.

Izvor: Index.hr