On je jedini primerak na planeti i čuvaju ga naoružani rendžeri!

Zbog izuzetno visoke cene njihovih rogova na ilegalnom tržištu, severni beli nosorozi nalaze se na samom pragu istrebljenja.

.

O tome koliko je situacija alarmantna i ozbiljna dovoljno govori podatak da u kenijskom rezervatu Ol Pejeta živi poslednji mužjak severnog belog nosoroga kojeg čuvaju “do zuba” naoružani rendžeri.

Sudan, kako je ime jedinog živog belog nosoroga, u rezervatu površine 350 kilometara kvadratnih živi sa Nain i Fatu, dve ženke belog nosoroga. Na svetu postoji samo još dva primerka belih nosoroga – dve ženke koje žive u zoo vrtovima u Češkoj i San Dijegu. Sudan, Nain i Fatu smešteni su u rezervat u nadi da će se razmnožavati.

Kao da njihova situacija nije već dovoljno nezahvalna, lovokradice im je dodatno otežavaju. Glavni problem jeste činjenica da bi Sudanov rog na crnom tržištu mogao da se proda za 75 000 dolara po kilogramu.

Kako bi ga zaštitili, a samim tim i spasili ovu vrstu jer je jedini mužjak među belim nosorozima, Sudan ima telohranitelje. Državne snage obezbeđuju ceo rezervat i čuvaju sve životinje, dok Sudan mora da ima i specijalno obezbeđenje – tim rendžera koji ga ne ispušta iz vida 24 sata dnevno!

Odlična oprema, dži-pi-es tragači, letelice za nadgledanje i obučeni psi pomažu im da posao rade odlično.

Kako je krajem prošle godine od starosti uginuo Angalifu, beli nosorog koji je živeo u zoo vrtu u San Dijegu, Sudan je postao slamka spasa za koju se naučnici hvataju kako bi sačuvali ovu vrstu. Kako im razmnožavanje prirodnim putem ne polazi za rukom, naučnici vredno rade na usavršavanju veštačke oplodnje kod nosoroga.

Izvor: Životinje.rs