Istine i laži o Berlinu

Da li ste znali da se veliki deo istorije glavnog grada Nemačke, Berlina, pogrešno prepričava? Da li je Kenedi krofna i koliko je istinita priča da u Berlinu možete da radite baš sve što vam je po volji?

.

Kenedi je sam sebe nazvao - krofnom
„Berliner“ je stvarno krofna, i Kenedi je pri poseti Nemačkoj zaista rekao „Ich bin Ein Berliner“. Gledano gramatički, američki predsednik je sve rekao tačno (izvorni govornik bi izostavio „ein“, ali ni Kenedijeva verzija nije pogrešna), i niko tada prisutan nije pomislio da je on sebe proglasio krofnom. Svejedno, neke priče uvek nađu put do onih koji ih žele čuti, i ubrzo je Kenedi postao i ostao – krofna!

Pušenje u kafićima je dozvoljeno
Tačno je da je Berlin otvoren grad u kojem možete da vidite i probate sve i svašta. Ali ovo je ipak Nemačka, koja strogo zabranjuje pušenje u kafićima, tako da ni njihov glavni grad nipošto nije i ne može biti izuzetak.

Doner Kebab je izmišljen u Berlinu
E pa nije, iako i službena veb stranica grada tvrdi da jeste. Zaista, čovek imena Kadir Nurman počeo je da prodaje kebab kakav danas znamo 1972. godine u Berlinu, ali to nije bilo ništa drugo nego prilagođena verzija jela koje se spominje u evropskim putopisima iz 19. veka.

Berlinci su nepristojni
Ma dajte, dosta s ovakvim stereotipima! Jeste, definitivno su direktni i bez dlake na jeziku, nekad čak i van uobičajenih normi, ali da su nepristojni i bezobrazni - to nikako ne stoji.

Grad je relativno mali
Geografski gledano, ogroman je. Berlin je devet puta veći od Pariza. Da, dobro ste pročitali, DEVET, i njegova površina odgovara površini Bangkoka.

Imigracija u Berlin počela je nakon Drugog svetskog rata
Ne, i ovo je netačno. Prva velika imigracija dogodila se oko 1600. godine, kada su iz Francuske proterani Hugenoti. Tada se gradsko stanovništvo gotovo udvostručilo!

Izvor: Punkufer.hr

Pročitajte i:

Holanđani nudisti, Švajcarci vole seks na javnom mestu...a ostali?!