Tajni život misteriozne mačke sa Bornea

Do 1992. godine naučnici nisu bili sasvim sigurni da zaista postoji. Niko ni danas ne zna šta lovi, gde spava, kako brine o potmostvu. Reč je o bornejskoj mački, najređoj vrsti mačke na svetu.

.

Bornejska mačka može zauvek ostati misterija jer postoji opasnost da nestane i pre nego što stignemo da nešto naučimo o njoj. Kao i sumatranska mačka, ona nije dobro izučena i o njoj se vrlo malo zna. Prva fotografija ove životinje napravljena je tek 1998. godine. Živi samo na ostrvu Borneo, a izumire zbog uništavanja staništa radi zasada uljane palme, kao i sumatranska mačka.

Izgledom je slična azijskoj zlatnoj mački, ali je mnogo manja od nje. Krzno joj je bledo kestenjaste boje. Rep je dug i pri kraju zašiljen i na njemu nalazi velika bela pruga. Uši su okruglaste.

Tajanstveni i noćni način života, i možda niska gustoća populacije bornejske mačke su mogući razlozi za to što ju je teško videti. Na primer, ništa se ne zna o njezinoj ishrani i reproduktivnom ponašanju.

U razdoblju između 2003. i 2006. snimljena je samo jedna fotografija bornejske mačke tokom 5034 noći. Prema nepotvrđenoj anegdoti iz Saravaka, bornejska mačka je posmatrana na grani visine jedan metar iznad zemlje, blizu reke, tokom noćne ekspedicije.

Lokalni sakupljač životinja tvrdi da je slučajno sreo dve bornejske mačke u odvojenim intervalima 2003. godine Rekao je da su bornejske mačke ušle u njegov kavez za ptice i napale njegove fazane. Jedna mačka je, navodno, umrla u zarobljeništvu, a druga je puštena.

Izvor: Politikin zabavnik, Životinje