Znate li koja je najveća pustinja u Evropi?

...a gde se ona nalazi??

.

Prema nekim naučnicima, Evropa je jedini kontinent bez pustinje. Ali to nije u potpunosti tako. Postoji veći broj sušnih mesta duž Evrope koja bi se lako mogli okarakterisati kao pustinje. Ali, koja je najveća europska pustinja?

„Desierto de Tabernas“ proglašena je najvećom pustinjom u Evropi. Grad Almeria, na Andaluzijskoj obali, u svetu je poznat po mediteranskoj arhitekturi i sunčanim plažama. Ali samo 20 kilometara severnije nalazi se potpuno drugačiji krajolik – pustinja.

Vlažni vetrovi koji duvaju s Mediterana svu kišu sipaju na okolne planine i zbog toga je ovo područje veoma dugo bez kapi kiše.

Tabernas nije pustinja samo po svom imenu, leti ovde temperature dosežu čak 50 stepeni celzijusa, što ga čini najtoplijim mestom u Evropi.

Manje od 75 mm kiše godišnje padne na ovaj teren, a i to malo što padne dolazi u olujama, erodira pesak i menja krajolik. Zmije, gušteri i kaktusi su jedini stanovnici ovog područja.

Ovaj krajolik često se koristi kao lokacija za snimanje filmova. Tako ga je Serhio Leone iskoristio za snimanje svojih špageti vesterna.

"Bilo jednom na Divljem Zapadu" sniman je upravo na ovom području, pa tu i danas postoji zabavni park s kaubojskom tematikom, gde posetioci mogu da gledaju scene iz ovog poznatog filma.

Teritorija oko Almerie možda izgleda kao „Divlji Zapad“ Evrope, ali nikako nije jedina pustinja na starom kontinentu. Što ne znači da ne morate da je posetite.

Izvor: Punkufer.hr