Zašto muškarci puštaju bradu?

Prema istraživanju koje prenose regionalni mediji pozivajući se na britanski Telegraf, naučnici veruju da su rešili jednu od velikih zagonetki, zašto mnogi muškarci današnjice puštaju bradu.

.

Odgovor, prema naučnicima univerziteta Zapadne Australije, leži u tome da muškarci imaju osećaj da su pod pritiskom drugih muškaraca i stoga pokušavaju da izgledaju agresivnije time što su upečatljiviji.

Naučnici su proučavali teze da u velikim zajednicama muški primati razvijaju živopisna obeležja koja mogu pojačati njihovu seksualnu privlačnost ženkama i time ih staviti u bolju poziciju u odnosu na druge mužjake. To uključuje istaknute obraze, produžene noseve, izraženije gornje usne kod majmuna i brade kod čoveka.

Tim je proučavao 154 vrste primata i otkrio još istaknutih obeležja kod muških pripadnika vrsta kod kojih su društveni i fizički sukobi uobičajeni, a mogućnost razlikovanja pojedinaca ograničena.

Što je zajednica postajala brojnija mužjacima, rasla je kompeticija i obeležja su postajala upečatljivija, utvrdili su naučnici.

Moderni muškarac, ne samo da se mora takmičiti sa stotinama drugih muškaraca u stvarnom svetu, nego se mora i isticati među hiljadama potencijalnih suparnika u virtuelnom svetu, pa glatko obrijani muškarci mogu odbijati žene koje privlače naizgled moćni muškarci, kažu naučnici.

Izvor: tanjug