Zbog pušenja robijao sedam godina!

Ovo je priča o čoveku koji je prvi doneo duvan u Evropu.

.

Jedan od članova posade Kristofora Kolumba na njegovom prvom putovanju preko Atlantskog okeana bio je i Rodrigo de Herez. On je bio jedan od Španaca koji su se 12. oktobra 1492. godine prvi put susreli sa duvanom na ostrvu San Salvador.

Domoroci su posadi dali suvo lišće, ali posada ga je bacila...

Međutim, Rodrigo i Luis de Tores su mesec dana kasnije posmatrali domoroce kako motaju lišće i puše ga. Rodrigo je počeo da imitira tu naviku i brzo se "navukao" na pušenje. Po povratku u Evropu, plemeniti Španac podelio je svoje iskustvio sa sugrađanima i naučio ih da zavijaju i pute duvan.

Ipak, većina građana Ajamonta bojala se satanskog prizora: udisao je i izdisao dim poput demona. Inkvizicija ga je zatvorila zbog "paklenog i grešnog ponašanja" jer je "samo đavo mogao dati čoveku moć da izdiše dim kroz usta."

Pušten je nakon sedam godina jer se duvan pokazao vrlo uspešnim pa se navika širila Španijom. Borba protiv običaja bila je uzaludna, kao i borba protiv alkohola.

Najveće zasluge za njegovo širenje po Evropi ima francuski diplomata na portugalskom dvoru Žan Nikot, po kome potiče i naziv glavnog sastojka duvana – nikotin, odnosno latinskog naziva duvana, Nicotiana tabacum.

Izvor: HIZU Planeta / Zanimljivosti, nauka, priroda