Venecija na istočni način! Kuće grade za tri dana bez i jednog eksera, ali i bez drveta!

Jedno selo u Iraku stalno pluta, poput čuvene Venecije. Samo je prilično drugačije, ali ništa manje čarobno. Pogotovu za ljubitelje istočne kulture!

.

Iako nije previše poznato u svetu, u Iraku postoji fascinantno mesto, močvara oko reka Tigar i Eufrat koja je u jednom trenutku zauzimala više od 14.000 kvadratnih kilometara. Ovo područje je kontinuirano naseljeno već 5.000 godina, a na svom vrhuncu na njemu je živelo oko pola miliona ljudi poznatih kao Ma’dan.

Ma’dani su kombinacija nekoliko plemena koja su razvila prelepu i prilično ekološku kulturu koja je hiljadama godina živela od prirodnih resura koje nudi močvara. Ono što se posebno izdvaja u njihovom načinu života jesu plutajuće kuće u celosti izgrađene od trstike. Ma’dani naprave ovakvo jedno arhitektonsko čudo za samo tri dana, i to bez upotrebe eksera ili drva, a za njih čak naprave i maleno ostrvo od blata i granja.

Močvara je vekovima bila utočište za robove i kmetove, što je na kraju i dovelo do propasti ove jedinstvene zajednice. Iako su Ma’dan građevinske metode stare hiljadama godina, antička arhitektura je nažalost nestala u poslednjih nekoliko godina, pa je u opasnosti da bude zauvek izgubljena. U ranim 1990-im močvara je postala utočište za ljude koji su bili proganjani od strane vlade Sadama Huseina, a nakon ustanka 1991. godine vlada je naredila potpuno pražnjenje močvare kako bi se kaznili Ma’dani koji su štitili pobunjenike.

Ali, isušivanje tako ogromne močvare nije mala stvar, ali iračka vlada je ipak uspela da uništi veliki deo. Ma’dani su uskoro došli u velike probleme. Nestanak močvare je za njih značio i nestanak hrane, njihova sela su spaljena, a njihov 5.000 godina star dom je pretvoren u neplodnu pustoš. Porodice koje su generacijama živele u močvari su bile prisiljene da je napuste.

Ipak, stvari za Ma’dane izgledaju malo bolje. Od 2003. godine u močvari živi oko 1500 ljudi, i to u svojim tradicionalnim plutajućim kućama, a kako stvari izgledaju, ovaj broj se stalno povećava. Brane koje su bile postavljene na rekama Tigar i Eufrat da bi isušile močvaru su uništene i već se četvrtina stare močvare vratila.

Ekosistemu močvare će trebati još dosta godina da vrati prvobitnu slavu, ali mnogi Ma’dani su odlučni da se vrate i ožive svoja stara tradicionalna naselja.

Izvor: Pixelizam.com

Pročitajte i:

Malo poznata tajna mesta u Kremlju