Vi izgubite prtljag, on ga nađe i proda!

Svakakvih vidova zarade od turizma ima, ali ovaj je prilično jedninstven...

.

Ukoliko uizgubite svoje lične stvari dok putuje kroz Švajcarsku velika je šansa da će one završiti u rukama jednog čoveka u Cirihu - Rolanda Vidmera (50) i njegove kompanije "Fundsahenferkaufa".

Roland Vidmer kaže da svakog meseca dobije oko 8.000 pronađenih tj. izgubljenih stvari. Tako je uobičajena stvar koja se izgubi i koju on dobije otprilike 20 komada svaki dan jesu naočare.

Vidmer je direktor "Fundsahenferkaufa", kompanije koju je pokrenuo 2005. godine da bi se obogatio od stvari koje iza sebe ostavljaju zaboravni putnici. Do sada se ovo pokazalo kao uspešan poslovni model. Za svaku paletu izgubljenih stvari koju dobije od aerodroma Cirih ili švajcarskih "Pošta", on plaća istu cenu. I iako u njima ima dosta "smeća", ali ima i dosta vrednih stvari.

"U ovom trenutku imamo ogrlicu vrednu 27.000 dolara i sat od 36.000. Tamo se mogu naći kvalitetne i skupe stvari," rekao je Vidmar.

Dizajnerska odeća, naočare, laptop računari pa čak i muzički instrumenti su stvari koje se redovno gube u zemlji koja se smatra jednom od najbogatijih na svetu. Naročito se na aerodromima može pronaći pravo bogatstvo.

Inače u Švajcarskoj putnici mogu u roku od jednog do tri meseca da potraže svoje izgubljene stvari, zavisno od njihove vrednosti.

"One koje vrede do 52 dolara, mesec dana nakon pronalaska šalju se u pomenutu prodavnicu. Sve što je skuplje od te vrednosti čuva se tri meseca," kaže Donatela del Vekio, portparol švajcarske železničke kompanije SBB.

Prošle godine ova kompanija je sakupila više od 100.000 izgubljenih stvari, od kojih su najčešće mobilni telefoni, ključevi, kape i tašne. Upravo je SBB bila ta koja je pdstakla Vidmera da otvori prodavnicu pre 10-ak godina. On i dan-danas dve trećine stvari dobija iz železnice dok ostalo stiže sa aerodroma, pošte i autobusa.

Ponekad se nakon tri meseca ljudi žale Vidmeru i nekada znaju imati sreće tako on kaže da ukoliko se proda lična stvari osbe koja je izgubila neku stvar oni naravno, ne mogu dobiti je nazad, ali mi tada oni vraćaju novac

Neke od njegovih najneobičajenih stvari uključuju užad iz šezdesetih godina prošlog veka, zatvorsku uniformu, urnu i protetička noga. Ipak, najviše mu je omiljen prsten u kome se nalazi otrov.

U zadnjem delu prodavnice troje radnika užurbano radi. Memorija svih laptop računara i elektronike se briše. Specijalisti čak rade na popravci nakita i recikliranju nakita i tako kreiraju jedinstvena dela iz oštećenog prstenja, pojedinačnih minđuša, tučenog zlata i privezaka.

"U našem biznisu praktikujemo veoma interesantan oblik recikliranja," kaže Vidmar.
Recikliranje je veoma važno za sadašnjost i budućnost. Neke stvari se prodaju putem interneta i znaju dostići veliku cenu kao što je "bulgari" prsten od 15.000 dolara i ručno napravljen šahovski set za 2.500 dolara. Ipak, za mnoge je mnogo interesantnije da "krstare" pored polica sa mnoštvom čudnih stvari u prodavnici u Cirihu, gde bicikli vise sa plafona, rukavice su zakačene za štipaljke dok u jednom uglu stoji maska sa Venecijanskog karnevala. Prodavnica ima 18 zaposlenih uključujući Vidmerovu ženu koja kontroliše finansije.

"Naravno da se nadam profitu, ali najviše me vesele zadovoljni kupci," rekla je ona. U međuvremenu oni koji su izgubili stvari mogu možda imati utehu da će njihove izgubljene stvari imati novu svrhu u svom novom životu.

Izvor: Zanimljivosti dana

Pročitajte i:

Unosan porodični biznis: Centar za igubjeni prtljag