Četiri pijace u Evropi koje ne smete da zaobiđete

Kada obilazite neku stranu zemlju, dušu naroda najbolje ćete osetiti na pijaci. Ipak njih neretko zaobilazimo. Ali, ukoliko se nađete u nekom od ova četiri grada, pijace moraju da budu prva destinacija.

.

Markthal, Roterdam

Roterdam je lučki grad, tako da većina turista u Holandiji ne gubi previše vremena u njemu. Ipak, i Roterdam odnedavno ima konja za trku u vidu nove, velepne pijace, čija je izgradnja koštala velikih 175 milijona evra. Gledano spolja, zgrada pijace izgleda kao potkovica, a kad uđete unutra naći ćete se u raznobojnom svetu voća i povrća. Možete da probate gotovo sve, od pršute španske crne svinje do egzotičnog voća. Više od 100 štandova sa svežim namirnicama i čak osam restorana - nateraće vas da ovom mestu ponovo dođete u posetu.

Skver, Budimpešta

Severne komšije Mađari imaju pijacu sakrivenu u neobičnoj zgradi, koja je spoj elemenata turskih džamija i pariške železničke stanice. Zgrada je napravljena davne 1890. od strane arhitekte Samua Pecza koji ju je projektovao u čast Gustava Ajfela. Ova pijaca je najbolje mesto u Budimpešti za pronalazak raznih vrsta ribljih i mesnih delikatesa. Takođe, kad ste već tamo šteta je da ne probate papriku, povrće i čašu ili dve odličnog tokaja. Pijaca radi svakog dana osim nedelje.

Dalston, London
Dalston je poznatiji stanovnicima engleske metropole kao kraj gde se nalaze vrhunski klubovi i žurke, ali Dalston je postao i mesto gde svi ljubitelji hrane obavezno dolaze. Svake nedelje između 10 i 13 časova ovde se organizuju kulinarske radionice, kako za odrasle tako i za decu, ali naravno, kome se ne vežba može da uživa u šopingu na brojnim štandovima koji su prepuni svežih namirnica.

Ostermalms Saluhal, Stokholm

Ako ste ljubitelj čokolade, ovo je pravo mesto za vas. Na ovoj pijaci ćete pronaći "chokladsnittar" (tanke štapiće čokolade) koji su u Švedskoj omiljena poslastica. Tržnica je gotovo cela u drvetu, a okolo se nalaze brojni kafići i mali restorani koji nude ukusnu hranu. U njima možete da uživate u švedskim specijalitetima, od džemova do raznih kobasica.

Izvor: Punkufer.hr