Ajrton Sena: Najbolji vozač svih vremena

Na današnji dan 1960. godine rođen je najbolji vozač Formule 1 Ajrton Sena.

.

Rekao je:

„Sve ide ka tome da će ova sezona (kobna za Senu) biti prepuna havarija. Imaćemo mnogo sreće ako se ne desi nešto ozbiljno.“

Uvek je vozio punim gasom i ostaće upamćeni njegovi legendarni dueli pre svega sa Alanom Prostom, a onda sa Najdželom Menselom, Dejmonom Hilom, Nelsonom Pikeom, Nikijem Laudom i naravno Mihaelom Šumaherom.

Pred kobnu trku u Imoli žalio se mehaničarima da mu je volan kratak i da mu to pričinjava neudobnost na testovima. Iako je na prve dve trke imao pol pozicije, nijednu nije uspeo da završi. Na prvoj trci u Brazilu se okrenuo na stazi, a na drugoj ga je izgurao Mika Hakinen.

Na trećoj trci te sezone, voženoj za Veliku nagradu San Marina u Imoli 1. maja 1994. godine, inženjeri Vilijamsa su za njega spremili modifikovanu letvu volana, koja je navodno trebalo da reši problem. Sena i na toj trci osvaja pol poziciju sa vremenom 1:21:548.

Zbog pogibije Rolanda Racenbergera dan ranije osećao je veliki pritisak. Svojoj verenici Adrijani Galisteu se žalio da ne želi da učestvuje na ovoj trci, ali naravno, on je bio profesionalac i tako nešto nije mogao da izbegne.

Trku je vodio od starta, ali ga je snažni Benetonov bolid za kojim je bio Mihael Šumaher pritiskao svom snagom. Ipak nije uspevao da mu se dovoljno približi.

Međutim, u šestom krugu Sena je izleteo sa staze u krivini Tamburelo udarivši u zid brzinom većom od 200 km/h. Iako su ekipe hitne pomoći brzo reagovale i helikopterom je prebačen u Bolonju, ovom slavnom vozaču nije bilo spasa.

Brazilski vozač je trijumfovao u “najbržem karavanu na točkovima” 41 put i tri puta bio šampion Formule 1, 1988, 1990 i 1991. godine.

Bio je poznat kao izraziti katolik i dobrotvor. Godinama je novac uplaćivao u humanitarne svrhe i pomagao najsiromašnijima. Koliko je bio veliki čovek govori i ironičan trenutak da su mu lekari kada je preminuo ispod kombinezona našli austrijsku zastavu koju je želeo da u slučaju pobede u Imoli razvije u slavu Rolandu Racenbergeru, koji je poginuo samo dan ranije na treningu.

Mihael Šumaher je te godine osvojio šampionat, svoj prvi, a svi pamte da je u trenucima posle podizanja pehara prve reči upravo posvetio svom velikom rivalu:

- Znao sam da dok on vozi da nikada neću biti šampion. Ovo je njegova titula – rekao je tada Šumi.

Ajrton Sena je 2009. godine izabran za najboljeg vozača svih vremena, na izborima u organizaciji čuvenog britanskog lista Autosport. Izbor je tim veći zato što je u njemu učestvovalo 217 nekadašnjih i sadašnjih vozača Formule 1. Sena se našao isped Šumahera i Fanđa, dok su na četvrtom i petom mestu bili Alan Prost i Džim Klark.

Rekao je:

„Ne treba praviti kompromise – ili pobeda ili ništa.“

„Bogat čovek ne može da živi na ostrvu okružen sirotinjom. Mi svi dišemo isti vazduh. Šansu treba da dobije svako, čak i najmanji među nama.“

„Novac treba da je stran ljudima. Ljudi koji ga nemaju žarko žele da ga imaju. Oni koji ga imaju, imaju i mnogo problema.“

„Kada je Bog na tvojoj strani sve je lakše.“

„Nemam idole. Napred me teraju rad, požrtvovanje i kompetentnost.“

„Ne poznajem način vožnje koji nije opasan. Svako od nas može da bude bolji. Svako ima svoj horizont. Moj horizont je malo dalji nego kod drugih.“

„Stremim da saznam koje su mi granice, zenit mog organizma i moje psihe. To je cilj mog života.“

„Sa ženama uvek problemi, ali ne može se bez njih.“

„Uvek sam živeo dobro, ali sve što sam postigao, postigao sam samopregornošću, željom da budem bolji ne samo kao vozač nego i u životu. Bilo da ste bogati ili siromašni, nevažno ko ste, morate da imate cilj, da sve radite s ljubavlju i verom u Boga. Onda će svaki cilj biti dostižan.“

„Dan smrti dolazi, sutra ili kroz 50 godina. Svejedno – dolazi.“

Izvor: wikipedia, blic