Kako bi nebo izgledalo noću da je u gradovima mrak?

Francuski umetnik Tijeri Koen, u foto seriji nazvanoj „Villes éteintes“ (Mračni gradovi), na zadivljujuć način nam približava ideju kako bi veliki svetski gradovi izgledali isključivo pod svetlom nebeskih tela koja nas okružuju.

.

U davna vremena, pre pronalaska struje, naši preci su gledajući noću u nebo videli sasvim drugačije slike od onih koje su nama dostupne. Blještavi gradovi proizvode fenomen „svetlosnog zagađenja“ koji nam onemogućava da vidimo najveći deo sa Zemlje vidljivih nebeskih tela.

Francuski umetnik Tijeri Koen, u svojoj foto seriji nazvanoj „Villes éteintes“ (Mračni gradovi), stavlja akcenat upravo na taj poražavajući nedostatak i na zadivljujuć način nam približava ideju kako bi veliki svetski gradovi izgledali isključivo pod svetlom nebeskih tela koja nas okružuju.

Koenove mračne fotografije izgledaju nemoguće i prelepo, u jednakoj meri. Odaju utisak da se zapravo radi o kombinaciji dve fotografije – fotografija gradova i noćnog spektakla.

Tijeri prkazuje nebo iznad svetskih metropola, ali ne onakvo kakvim ga vidimo, nego kako bi izgledalo da su gradovi noću u potpunom mraku.

Koenov metod je originalan i precizan. On fotografiše najveće svetske gradove beležeći tačno vreme, ugao, geografsku širinu i dužinu.

Kako se svet okreće oko svoje ose, zvezde koje bi bile vidljive u gradovima se „pomeraju“ u pustinje, ravnice i ostala mesta na planeti na kojima nema veštačkog osvetljenja, poput Sahare ili Atakame.

Prateći kretanje Zemlje, snimio je na tim lokacijama identične astronomske pozicije koje postaju nevidljive na nebu u urbanim naseljima.

Kompozicija dve slike, zatamnjenog grada i neba koje bi bilo vidljivo da je grad zaista u mraku, predstavlja duhovno i političko preispitivanje svega što radimo našoj planeti, ali i zanimljivu sociološku sliku sveta koja crta veze između naizgled nepovezanih lokacija.

Koen kroz fotografije pokušava da povrati našu zaboravljenu viziju mirnih noći i nudi posmatraču mogućnost da se poveže sa beskonačnom energijom zvezda.

Izvor: HIZU Planeta / Zanimljivosti, nauka, priroda

Info o Tjeriju: thierrycohen.com