Šta životinje vide u ogledalu?

Jeste li se ikada zapitali kako životinje percepiraju sopstveni odraz u ogledalu?

.

Počnimo od pasa. Naši najdraži krzneni prijatelji u stanju su da prepoznaju druge životinje ili druge pse u odrazu ogledala, ali ne i sami sebe, kažu naučnici.

"Psi su veoma inteligentna i prilagodljiva stvorenja, kojima, kao uostalom i ostalim životinjama, nedostaje kognitivni razvoj kako bi prepoznavali sami sebe vizuelno u odrazu ogledala, snimku ili fotografiji", kaže Liz Stelou, koja izučava ponašanje životinja u Veterinarskoj klinici Univerziteta u Kaliforniji.

To nije iznenađujuće: psi su dovoljno evoluirali da mogu da komuniciraju putem čula mirisa, koje je "najbitnije u njihovoj samospoznaji", kaže Steluova.

Štaviše, samospoznaja nije jednostavna, primećuje Dajana Ris, psiholog za životinje na Hanter koledžu u Njujorku i autor knjige "Delfin u ogledalu".

"Da biste zaključili šta vidite u ogledalu, neophodno je da znate sve o sebi i svom kretanju", kaže Risova.

Upravo zato je bebama neophodno od 18 do 24 meseca da shvate šta to zapravo vide u ogledalu. Zapanjujuće je da su za to sposobne i neke životinje na koje ne biste najpre pomislili kada bi vas neko pitao koji pripadnici životinjskog carstva prepoznaju sebe u ogledalu: delfini, slonovi, svrake i neki veliki majmuni svesni su da u ogledalu vide sopstveni odraz.

Životinje koje pokazuju znake samoprepoznavanja često prolaze kroz istraživačke faze. Jednu od takvih faza Risova naziva "Gručo fazom" tokom koje životinje ponavljaju čudne pokrete kao da "pokušavaju da utvrde vezu između sopstvenog ponašanja i ponašanju svog odraza u ogledalu".

U poslednjoj fazi, mnoge životinje pokušavaju da istraže delove tela koje ne mogu da vide. Risova je do ovog zaključka došla tokom izučavanja azijskih slonova i delfina.

Na primer, mnogi delfini su se zagledali iz različitih uglova kako bi detaljnije ispitali belege kojima su ih obležavali istraživači. Azijski slonovi koje je ispitivala Risova su lizali ogledalo kako bi istražili unutrašnjost svoje usne duplje.

Čak i ako životinja ne prepoznaje samu sebe u ogledalu, neke od njih prepoznaju druge iz svoje vrste, pa se zato okreću ka ogledalu. Neki zoološki vrtovi koristili su se ogledalima kako bi inicirali parenje i građenje gnezda kod flamingosa, koji se pare samo kada opaze da je druga jedinka određene veličine. Prema časopisu Horse and Hound, ogledala koja su postavljena na odgovarajući način smanjuju anksioznost kod konja.

Izvor: nacionalna geografija