Čudo prirode! Svetleća plaža Hong Konga!

Zamislite da uveče leškarite na plaži pokraj mora uživate u predivnom vazduhu, a obalu zapljuskuju sjajni, svetleći talasi...

.

Ne, nije reč o posledicama nuklarne katastrofe u Fukušimi već o prirodnom fenomenu koji, na žalost - nastaje uz pomoć kontaminacije.

U noći između 22. i 23. januara, obale Hong Konga osvanule su osvetljene plavom bojom, odnosno talasima koji su osvetljavali plažu fluorescentno plavom bojom.

O čemu se radilo?

Reč je o prirodnom fenomenu poznatijem pod nazivom "svetleće more“ koji nastaje cvetanjem mikroplanktona Noctiluca Scintillans koji uz povišenu temperaturu mora i kontaminaciju svetli fluorescentno plavom bojom.

Noctiluca „cveta“ najčešće kada je uznemirena, a to cvetanje vidljivo je na obali gde ovaj plankton izbacuju talasi. Nedavno cvetanje u Hong Kongu prouzrokovano je izlivanjem đubriva i drugih hemikalija s obližnjih farmi pod uticajem kiše, u more. Noctiluca, koja se hrani tim jedinjenjima, nije opasna za okolinu, ali amonijak koji ispušta kao otpad prilikom svetljenja uzrokuje poremećaje kod drugih stanovnika mora.

Uprkos činjenici da se radi o produktu poljoprivrednog zagađenja ovaj fenomen je lep za videti, a fotografi su spremni provesti cele noći kako bi snimili savršene fotografije.

Ipak uprkos tome, vlasti Hong Konga odlučile su da smanje oticanje štetnih materija u more kako bi stabilizovali mikroklimu i kako ne bi više dolazilo do ovakvih pojava.

Izvor: Punkufer

Pročitajte i:

Tamo će vas domaćini iznenaditi poznavanjem srpskog, a zalazak sunca će vas ostaviti bez daha!