Šest razloga zašto su ptice odlični kućni ljubimci

Postoji mnogo razloga zašto su baš ove životinje savršeni kućni ljubimci, mi vam navodimo samo neke od njih...

.

Ptice nisu na najboljem glasu u svetu ljubimaca. Mnogi misle da su prljave i naporne, i da je bolje da su u divljini. Međutim, ptice mogu da budu divni ljubimci. U stvari, one su savršeni ljubimci za osobe koje vole interakciju, a ne mogu ili ne žele da imaju tipičnog ljubimca, psa ili mačku.

Veoma su inteligentne

Reći nekome da ima ptičji mozak je možda uvreda, ali ptice su, zapravo, među najinteligentnijim stvorenjima u životinjskom svetu. One su simpatične i veoma inteligentne, a mnoge od njih, kao što su afrički sivi papagaj, žako, tigrice, aleksandar, kakadu, vrane i druge, mogu da naučiti da govore, odnosno da imitiraju ljudski govor. A to pak je nešto s čime se nijedna druga životinja ne može pohvaliti.

Po pravilu, ne treba im previše brige

Dobro, i ovo zavisi od vrste ptice jer je nekima potrebno dosta brige i bavljenje njima. No, ne o toliko koliko je potrebno za psa ili mačku – ne morate da ih vodite u šetnju, naučite da ne obavljaju nuždu ili ih zabavljate. Ptice su veoma "higijenski osvešćene" životinje – one se svakodnevno sam čiste, pa nećete imati brige s pranjem u kadi ili za šišanjem. Isto tako je i mnogo lakše da očistite kavez nego mačiju činiju s peskom.

Njihovo održavanje nije skupo

Kod kupovine ptica cene veoma variraju. Za neke ređe vrste potrebno i nekoliko stotina evra. Ali i rasni psi i mačke znaju poprilično da koštaju. Međutim, pticama je potrebno mnogo manje hrane i vode na dan. Uz specijaliziranu hranu iz prodavnica za ljubimce one mogu da jedu voće i povrće. Samo im nemojte davati avokado, semenke jabuka, luk, čokoladu ili pečurke jer su te namirnice veoma štetne za naše male pernate prijatelje. Uz nabavku ptice i hrane, moraćete da nabavite i kavez. No sve to zajedno koštaće vas manje nego sve što je potrebno za psa ili mačku.

Savršene su za male prostore

Ako imate veoma mali stan, pas ili mačka možda nisu najbolja opcija – jer naprosto nemate dovoljno mesta za trčkaranje i igru. Taj problem s pticom nemate – njima je dovoljan i njihov kavez.

Duže žive

Ptice generalno gledajući imaju duži životni vek od ostalih kućnih ljubimaca. Iako neke žive manje ili jednako kao i psi ili mačke, neke vrste ptica i papagaja mogu da žive i preko 100 godina – amazonke i sivi afrički papagaj oko 50 godina, kakadu preko 65 godina, crveno-modra ara (macao) preko 80 godina.

Veoma su druželjubive i zabavne

Ptice su veoma društvene životinje i mogu da se za svog vlasnika vezežu više nego li psi i mačke. Mnoge ptice uopšte ne vole da se odvajaju od svojih vlasnika, pa ih prate čak i u svakodnevnim obavezama kao što je odlazak u prodavnicu ili na posao. Uz pravilno dresiranje i dosta posvećenog vremena – možete da ih naučite i kojekakvim trikovima (osim pričanja) kojima će zabavljati vas i sve koji vam dođu u posetu.

Izvor: Žena.hr

Pročitajte i:

Do boljeg zdravlja vaših ljubimaca uz pomoć kokosovog ulja!