Muškarci, koje boje je kravata koju nosite? Evo šta to govori o vama

Ne nose političari džaba crvene kravate. Ima to svoje zašto! Boja kravate koju nosite šalje specifične signale i uspešnije ćete preneti poruku sagovorniku ako u svakoj situaciji znate da odaberete prikladnu boju.

.

Profesor Jošua Blu iz honkonške Kennedi škole na predavanja najčešće odlazi s pastelno ljubičastom kravatom oko vrata jer, kako kaže, ta prigušena boja pomaže njegovim studentima da im ne bude dosadno dok ga slušaju. Tvrdi i da izbegava življe ljubičaste i ružičaste tonove, posebno kada stoji ispred studenata kako boja ne bi odvlačila njihovu pažnju.

Nije slučajnost da brojni političari često nose kravate crvenih tonova upotpunjene svetlim košuljama i tamnim odelima.

"Crveno predstavlja moć i strast", tvrdi analitičar trendova Mark Wudman dodajući da ni ton crvene boje nije zanemariv.

Tamniji tonovi utiču na izgradnju poverenja, a svetliji crveni tonovi kravata povezuju se s kreativnošću. U poslednje vreme ružičasta kravata signalizuje solidarnost sa ženama.

Kravate purpurne boje, koja je tradicionalno znak obilja i bogatstva sve se češće nose na poslu, a izvršni direktor manje njujorške firme Ros Znavor radije na poslovnim sastancima nosi purpurnu kravatu nego crvenu, jer ona, kako tvrdi, pokazuje samopouzdanje i pomaže mu da ostavi snažniji prvi utisak.

"Noseći kravatu manje tradicionalne boje svojim poslovnim saradnicima i klijentima poručujem - dobro se osećam u svojoj koži i osoba sam s kojom želite da izgradite poslovni odnos", objasnio je.

Za razliku od kravate purpurne boje, crnu sigurno nećete nositi svakodnevno na poslovnom sastanku, ali ukoliko je odaberete za koktel zabavu ili za svečaniju večeru odavaćete sofisticiran utisak, tvrdi Dejvid Zila, njujorški stilista i autor knjige "Colour your style", i upozorava:

"Crna boja može odavati poruku arogantne osobe ili osobe koja je previše pažnje posvetila sređivanju", u brojnim situacijama.

"Nemojte je odabrati ako ste jedan od "mladića u usponu"", savetuje Zila i sugeriše odabir sivih onih tonova u koji daju utisak sofisticiranosti, ali ne pretenciozno.

"Siva je u trendu i može biti vrlo moderna. Kombinujte je s košuljom pastelnog tona".

Zelena boja signalizuje više stvari, od svojevrsnog preporoda do boje novca, ali za radno mesto može da bude prenapadna.

"Želite li da vas pamte po kravati ili kao osobu?", pita se Zila.

Izbor prikladne zelene boje kravate težak je posao.

"Svetlija zelena boja odvlači pažnju, a i teško je s njom kombinovati odgovarajuće odelo ili košulju. Ipak, nežno zelena boja s diskretnom šarom ide veoma dobro uz košulje neutralne boje."

Tradicionalna boja kravate u brojnim zemljama, na primer u Engleskoj, je žuta i šalje poruku sigurnosti i vitalnosti. Često je nose studenti, jer simbolizuje sunce, a brojni muškarci biraju je jer, takođe, simbolizuje optimizam i šalje poruku pozitivnog stava prema životu.

Ipak, kod žute treba pripaziti. U Indiji žute kravate nose trgovci, a u Kini se nosi u vreme žalosti.

Stil sportske elegancije "voli" zemljane tonove, pa se kravata u neutralnim prirodnim bojama preporučuje osobama poput prodavača, učitelja i radnika u uslužnim delatnostima. A ako strahujete da ćete bojom kravate poslati pogrešnu poruku, odaberite - plavu. U gotovo svim prilikama. Plava kravata je uvek dobra investicija jer ljude asocira na nebo i more i ima umirujući učinak.

Izvor: Dnevno.hr

Pročitajte i:

Šta nokti govore o vašem karakteru