Tamo ne smete da TRESETE TEPIHE i bolje nemojte da imitirate penzionere!

Radi se o jednoj evropskoj metropoli. Sigurno mesto za koje verujemo da u njemu sve savršeno funkcioniše i jedna je od omiljenih svetskih destinacija. Radi se o...

.

Londonu! Donosimo vam 11 zanimljivosti o ovom veličanstvenom gradu.

1. Prema britanskim zakonima, ilegalno je umreti u Vestminsterskoj palati.

2. Takođe, ilegalno je tresti tepihe u parkovima i imitirati penzionere iz londonske oblasti Čelsi. Imitacija je, doduše samo teoretski, dovoljan povod za smrtnu kaznu.

3. Mnogi ne znaju da se naziv Big Ben zapravo odnosi na zvono, a ne na samu kulu sa satom. Kula nosi ime po kraljici Elizabeti.

4. U Londonu postoji ulica čiji je naziv "Ha Ha". Ako odete tamo, možda i otkrijete šta je zapravo toliko smešno!

5. Hitler je svojevremno želeo da sruši Nelsonov stub koji se nalazi na Trafalgar skveru i izgradi isti takav u Berlinu.

6. Milenijumska kupola koja se nalazi uz desnu obalu Temze u Londonu je najveća građevina te vrste na celom svetu. U nju bi, recimo, mogao da stane Kip slobode ili Keopsova piramida.

7. London je bio prvi grad koji je dosegao milion stanovnika 1811. godine. Bio je najveći grad na svetu dok ga 1957. godine nije pretekao Tokio.

8. Samo jedan britanski premijer od ukupno 51 bio je ubijen. Na Spensera Persivala je izvršen atentat 1812. godine.

9. Restoran brze hrane Burger King u Londonu u svom meniju nudi hamburger čija je cena 200 dolara. Ovaj obrok prodaje se jednom nedeljno, a sav prikupljeni novac od prihoda odlazi u humanitarne svrhe.

10. Da biste u Londonu postali taksista morate najpre dokazati da znate apsolutno svaki ćošak ovog grada. Polažete poseban ispit koji se u originalu zove The Knowledge, a da biste ga savladali potrebno vam je od 2 do 4 godine.

11. U Londonu postoji Kišna soba (Rain room) u kojoj kiša pada svuda oko vas osim na mestu gde vi stojite.

Izvor: spajz.rs

Pročitajte i:

Tamo nikako ne stajte na ludi kamen jer s njega nikada nećete moći da siđete!