Čik prebrojte ove nule!

Brzo pomislite na neki veliki broj. Evo nekoliko sigurno većih brojeva od onih koje ste zamislili, koji se koriste u ekonomiji, matematičkim dokazima i industrijskom internetu.

.

Trilion - 1.000.000.000.000

Verovatno ste čuli za ovaj broj. Bruto nacionalni proizvod svih zemalja na svetu grubo iznosi 70 triliona dolara.

Kvadrilion - 1.000.000.000.000.000

Kako čovečanstvo prikuplja sve više i više podataka, tako su nam potrebni sve veći i veći brojevi. Koristi se, na primer, za merenje proizvodnih linija globalnih kompanija.

Vigintilion

Svaka milijarda sanja da postane vigintilion kad poraste. Broj zvezda u vidljivom svemiru iznosi 300 sekstiliona, ili tri puta po 10 na 23. stepen.

Centilion

Zamislite jedinicu i posle nje 303 nule - i dobićete centilion. Poređenja radi, procenjuje se da je veličina interneta u bajtovima 10 na 23. stepen.

Gugol

Ime popularnog pretraživača zapravo znači nešto: podseća na broj gugol (jedinica iza koje sledi 100 nula).

Gugolpleks

Ovde već počinje ludilo. Gugol je 10 na gugol-ti stepen. Karl Sagan je jednom prilikom rekao da je reč o broju koji je nemoguće napisati u standardnom obliku, sa svim nulama, jer bi trebalo više mesta nego što postoji u celom univerzumu.

Grahamov broj

Grahamov broj je toliko veliki da ga je nemoguće izraziti uz pomoć stepenovanja. Decenijama se smatra najvećim brojem koji se koristi u matematičkom dokazu.