Amer i Rus - istorijski let iznad Pacifika!

Dva pilota balona punjenog helijumom spustila su se u subotu bezbedno kraj obale Meksika, pošto su uspela da potuku dva dugogodišnja rekorda u letu balonom - u dužini leta i pređenoj kilometraži bez spuštanja, javljaju svetski mediji.

.

Amerikanac Troj Bredli i Rus Leonid Tjuhtajev tvrde da su u balonu "Tu igls" (Two Eagles ili Dva orla) proveli neprekidno 160 sati i da su za to vreme prešli 11 265 kilometara.

Bredli i Tjuhtajev su leteli preko Tihog okeana i spustili su se u Kalifornijski zaliv, na šest kilometara od obale i na oko 480 kilometara severno od popularne plaže Kabo San Lukas, navodi AP.

Putnike je pozdravila grupa ljubitelja letenja balonom koja im je pomogla da se spuste.

Piloti su se spustili nisko, a zatim izbacili debele kanape koji su, vukući se po površini okeana, usporili let balona. Potom se on kontrolisano spustio na površinu.

Spuštanje je pratila Kontrola misije u Albukerkiju, u kojoj su bili i članovi porodica dvojice avanturista. Kada je veliki ekran pokazao da je operacija završena bezbedno, prisutni su se izgrlili, uz osmehe olakšanja.

Bredli, koji je rodom iz Albukerkija i Leonid Tjuhtjajev iz Rusije, poleteli su iz Japana u nedelju ujutro i do petka su potukli rekord koji je do sada smatran "svetim gralom" letenja balonom - proveli su više od 137 sati neprekidno u vazduhu.

Taj rezultat su postavili još 1978. godine Ben Abruco, Maksi Anderson i Lari Njuman, članovi tima "Dabl igl" (Double Eagle ili Dupli orao) preletevši Atlantik.

Drugi rekord od 8.838 kilometara postavili su 1981. godine članovi tima "Dabl igl 5". To je bio prvi let balonom preko Atlantika.

Piloti su posle spuštanja izjavili da se osećaju dobro, ali da je putovanje bilo veoma naporno. Leteli su na visinama od 15 000 stopa (4 572 kilometara) a u kabini je znalo da im bude i do 50 stepeni Celzijusovih. U kabini površine manjeg šatora imali su vreće za spavanje, malu grejalicu i jednostavan toalet.

Planirana ruta je morala da bude promenjena zbog vremenskih nepogoda, pa su sa kursa prema pacifičkom severozapadu skrenuli skroz na jug i duž obale Kalifornije stigli do Meksika, to jest Kalifornijskog zaliva.

Izvor: AP