Top 12 romana 21. veka

BBC je pozvao kritičare Njujork tamsa, Tajma, Kirkus Rivjua i drugih prestižnih listova da sastave listu 12 najvećih romana 21. veka. Na njoj su se našla dela Zejdi Smit, Čimamande Ngozi Adiči, Ijana Mejkuana.

.

Na 12. mestu liste je "Midlseks" Džefrija Eugenidesa. Roman iz 2002. (kod nas ga je objavio Vulkan) koji je premostio jaz između priznanja kritike i publike, prodavši se u milionima primeraka (srpsko izdanje je rasprodato) i osvojivši Pulicera.

Slede "Beli zubi" Zejdi Smit, prvi roman ove književnice koji je osvojio više prestižnih književnih nagrada i koji je kod nas objavila Narodna knjiga. Tu je i "Pola žutog sunca" Čimamande Ngozi Adiči (Laguna).

Na 9. mestu liste našlo se "Iskupljenje" Ijana Makjuana (Paideia), prema kome je snimljen film u Srbiji preveden kao "Pokajanje" sa Kirom Najtli i Džejmsom Mekavojem u glavnim ulogama.

Na listi top 12 za 21. vek je i "Billy Lynn''s Long Halftime Walk" Bilija Fontejna, dobitnika nagrade Nacionalnog udruženja kritičara. Roman je priča o osmorici novajlija u američkoj vojsci koji su poslati u Irak.

Tu je i dobitnica Pulicerove nagrade Dženifer Igan sa romanom o odrastanju u 21. veku "A Visit from the Goon Squad".

Priča o slavnim godinama američkog stripa "Neverovatne avanture Kavalijera i Kleja" Majkla Čabona koji je objavila Dereta, našla je mesto na listi, kao i "Korekcije" Džonatana Frenzena (Laguna), dobitnika nagrade žirija književnih kritičara National book award.

Na 4. mestu liste je "Galad" Merilin Robinson (Čarobna knjiga) potom slede "Vučje leglo" dobitnice Man Buker nagrade i nagrade Nacionalnog udruženja književnih kritičara Hilari Mantel (Mladinska knjiga) i "The Known World" Edvarda Pi Džonsa.

Listu zaokružuje Džuno Dijas, dobitnik Pulicerove nagrade, sa svojim prvim romanom "Kratki i čudesni život Oskara Vaa" (Vulkan), neobičnom mešavinom Marija Vargasa Ljose, Zvezdanih staza, Dejvida Fostera Valasa i Kanije Vesta.​

Izvor: tanjug