7 Načina kako pisanje rukom može da sačuva vaš mozak

Kada ste poslednji put uzeli papir i olovku i nešto pisali? Vreme je da tastaturu, telefone, tablete odložite sa strane, a dobru staru olovku uzmete u ruke i počnete da pišete, kao nekada. Nauka pokazuje da pisanje rukom ima dobrobiti za naš mozak i to na mnogo načina...

.

1. Ima smirujući efekat
Pisanje umirujuće rečenice ima efekat grafoterapije, kažu stručnjaci. Pisanje na primer "Biću smireniji" 20 puta dnevno zaista utiče na osobe i pogotovu na one sa poremećajem pažnje. Smiruje ih, piše Mashable.

2. Potpomaže koordinaciji leve i desne strane mozga
Pisanje lepom arhaičnom formom dovodi do koordinacije leve i desne strane mozga. Koliko će se obe strane mozga koristit zavisi od osobe do osobe iako ih svi uvek koristimo.

3. Podstiče kognitivne sposobnosti
Za decu, pogotovu mlađe dobi, pisanje rukom je imperativna alatka za podsticanje kognitivnih sposobnosti. Na primer, deca koja uče kako se piše ili crtaju određeni oblici uz pomoć olovke i papira imaće mnogo više koristi od onih koji su već prešli na učenje uz pomoć modernih tehnologija.

4. Inspiriše kreativnost
Kada su ispred vas olovka i papir javlja se mnogo više kreativnih misli jer je pisanje, crtanje njima to dosta sporiji proces od kucanja na tastaturi ili drugim modernim uređajima.

5. Treniranje pamćenja
Pisanje rukom je odlična alatka za sve one koji žele da vežbaju pamćenje za starije dane.

6. Podstiče memoriju
Uzmimo za primer da hvatate beleške na predavanju. Želite da koristite laptop jer je brže, ali šta ukoliko vam kažemo da ćete zapisivanjem rukom mnogo više zapamtiti ono što zapisujete. Mnogi psiholozi veruju da pisanje rukom ima duži i bolji uticaj na memoriju. Ovo važi kako za decu tako i za odrasle.

7. Mnogo više se koristi mozak
Jedan od osnovnih benefita pisanja rukom jeste što koristi mozgu na mnogo načina jer se mozak tada mnogo više koristi. Evo primera deo mozga zadužen za čitanje koristi se dok pišete rukom, ali ne i dok kucate na tastaturi. Još jedna od razlika je pokret. Pisanje rukom uključuje i motorni korteks mozka za razliku od jednostavnog kucanja.

Pročitajte i:

Optimizam za zdravije srce