Londonski muzej poziva posetioce da prepoznaju falsifikat

Kako bi podstakao interesovanje publike za umetnost, jedan muzej u Londonu došao je na ideju da posetiocima ponudi mogućnost da u njegovoj stalnoj postavci prepoznaju falsifikat.

.

Naime, galerija "Dulwich picture" platila 120 dolara jednom ateljeu u Kini da napravi kopiju slike jednog od starih majstora koju će potom okačiti među originalna dela svoje stalne postavke.

Direktor galerija Ian Dežarden izjavio je za BBC da je reč o eksperimentu koji bi trebalo da pruži odgovor na pitanje značaja i vrednosti originalne umetnosti. "To će nas podstaći da 'novim očima' sagledamo našu kolekciju", istakao je on.

Na ovu ideju došao je konceptualni umetnik Dag Fišbon koji je naručio kopiju poznate slike od jednog od mnogobrojnih kineskih izvoznika umetničkih dela. Kina, a posebno njen južni deo, svetski je centar masovne proizvodnje umetničkih dela. Ateljei i radionice u Dafenu, u kineskoj provinciji Guangdong, proizvode pet miliona replika godišnje za globalno umetničko tržište.

Fišbon se nada da će eksperiment podstaći ljude da razmišljaju o prirodi i značaju originalnog dela u odnosu na repliku. "Na Zapadu, repliku doživljavamo kao nešto problematično, kao 'falsifikat', dok u Kini pojam kopiranja kulturnih artefakata ima sasvim drugačiji smisao", naveo je on, dodajući da će biti zanimljivo videti kakvu će reakciju kod posetilaca izazvati izlaganje jedne takve slike.

Identitet kopije "Made in China", koja će tri meseca visiti među 270 dela stalne muzejske postavke, biće saopšten u aprilu. "Postoji duga tradicija kopiranja čuvenih umetničkih dela. Stari majstori su i sami podsticali kopiranje svojih radova, a njihovi ateljei su proizvodili verzije najpopularnijih kompozicija", izjavila je za BBC portparol Dalvič galerije.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i:

10 uličnih jela širom sveta koje morate da probate!