Da li ste bili na Kopaoniku? Beleže se rekordi!

Iako su se na početku ove zimske sezone pribojavali da će se ponoviti prošla godina, kada na Kopaoniku čak mesec dana nije bilo snega, pa je jedan od najpopularnijih i najvećih skijaških centara u ovom delu Evrope bukvalno zvrjao prazan, ispostavilo se da turistički poslenici i hotelijeri ove zime, ipak, nisu imali razloga za strah.

.

Uoči Nove godine na Kopaoniku je palo dovoljno snega, pa na srpskoj planinskoj lepotici, ovih dana, u špicu zimske sezone boravi oko 10.000 domaćih i stranih gostiju, a svi smeštajni kapaciteti, sa oko 8.000 kreveta u hotelima na vrhu planine, i 2.000 kreveta u apartmanima i hotelima podno Kopaonika, potpuno su popunjeni.

"Sudeći po dosadašnjoj popunjenosti, ova sezona je jedna od najboljih u poslednjih desetak pa čak i više godina. Ne preterujem, ovo je zima za pamćenje. Gosti su u prilici da dožive i osete Kopaonik sa pravom 'starinskom' zimom, uz sneg, mećavu i mraz. Kopaonik je odavno prerastao okvire naše i država u okruženju i izgradio imidž prestižnog evropskog ski-centra. Na stazama se mogu čuti i engleski, nemački, ruski, pa čak i turski i grčki jezik", priča Milan Penjišević, direktor hotela "Olga Dedijer", jednog od najstarijih ugostiteljskih objekata na ovoj planini.

Prema procenama hotelijera, koji već sada zadovoljno trljaju ruke, iako je kraj zimske sezone još daleko, na 29 skijaških staza, ukupne dužine 47 kilometara, u proseku dnevno "cirkuliše" oko 5.000 skijaša, i to od najmlađih koji prvi put staju na skije, preko rekreativaca, do onih iskusnih, prekaljenih ljubitelja alpskih disciplina.
"Mada većina gostiju dolazi zbog snega i skijanja, ima i onih koji žele da uživaju u prirodi, šetnjama, zdravom vazduhu i pravim zimskim pejzažima", kaže Darko Tomić, direktor preduzeća "Rtanj" u čijem je hotelu sa 235 kreveta popunjenost - 100 odsto. Slična je situacija i u "Jatovim" apartmanima čiji direktor Milovan Perišić ističe da, osim iz Srbije, najviše gostiju dolazi sa prostora bivše Jugoslavije pa je tako, nedavno, u ovom hotelu boravilo i 300 gostiju iz Bara, koji već godinama tradicionalno dolaze na Kopaonik.

U "MK mauntin rizortu" - hotelima "Grand", "Konaci" i "Anđela", očekuju da će se trend izuzetne popunjenosti, koji tradicionalno počinje za novogodišnje praznike, nastaviti sve do kraja januara.

"Do kraja sezone očekuje nas period promocija, što podrazumeva niže cene smeštaja u februaru i martu, uz posebne pogodnosti za decu uzrasta do 12 godina, kao i promotivne akcije - jednu ili dve noći gratis u okviru sedmodnevnih aranžmana u 'Konacima'", kaže Nikola Kutlašić iz "MK mauntin rizorta".
A, na ski-stazama, već od ranog jutra, čim mraz malo popusti - najagilniji su skijaši. Staze su, kažu, odlično pripremljene, debljina utabanog snega je od 10 do 50 centimetara, a od ukupno 25, rade 22 žičare. Ni sa zalaskom sunca, međutim, skijanje na brojnim ski-stazama ne jenjava.
A onima koji vole da skijaju i pod svetlima reflektora, na raspolaganju je i takozvana noćna staza "Malo jezero" koja radi od 19 do 22 sata.

"Noćno skijanje je poseban doživljaj", kaže Novosađanin Dušan Ratković koji je na Kopaoniku sa desetogodišnjim sinom i dve godine mlađom kćerkom. "Ovde smo još samo dva dana, zato ne propuštamo ni jednu priliku da se skijamo, i danju i noću", navodi on.

Izvor: Novosti