Zanimljivosti

13 Pokazatelja da ste veštica!

Posadili ste više od jedne vrste semenki u polje? Dotakli ste mrtvu svinju? Prema otpužbama sa suđenja vešticama iz Salema, ovo su ključni pokazatelji ko je veštica, a ko nije. Da li ste se pronašli?
18.01.2015. - 14:12h

Između februara 1692. i maja 1693. godine, oko 150 osoba je utamičeno tokom suđenja vešticama iz Salema, pod optužbom da praktikuju veštičarenje. Na kraju je optuženo 29 osoba, a 19 ih je obješeno.

“Začaranost” stanovnika ovog malenog sela se dugo pripisivala histeriji ili halucinogenom hlebu (kojeg su navodno zahvatile halucinogene gljivice), ali novi dokazi otkrivaju da su u Salemu svi optuženi bili iz istočnog dela sela, dok su tužioci bili sa zapadnog. Meštani koji su živeli u brdima na zapadu i koji su se okupljali u puritanskoj kući su optuživali stanovnike bogatijeg istočnog dela, koji su se zalagali za smenu sveštenika.

Naravno, čvrsti dokazi da je neko bio veštica nisu postojali, pa su često svedočila i deca, a jedno od njih je izgledalo ovako:

“Sara Gud mi je veoma nasilno povukla glavu prema dole, vezala mi ruke obručem i gotovo me ugušila.”

Iako čvrsti dokazi o bilo kakvom praktikovanju crne magije i čarobnjaštva praktično nisu postojali, u Salemu su se ipak pratila neka "osnovna pravila" prepoznavanja veštice – a ovo su neka od njih:

1. Žena ste. Još od srednjeg veka, “aspekt ženskog” je povezan s vešticama. Istorija je prepuna dokaza da su hiljadama godina ljudi verovali da su žene sklonije grehu od muškaraca, a grešnik je u ovakvim situacijama bio jasan poštovalac đavola.

2. Veoma ste siromašni, ne možete se sami da se izdržavate. Siromašni, beskućnici i oni koji su prisiljeni da se oslanjaju na zajednicu za pomoć su često bili optuženi kao veštice. Na primer, Sara Gud, obešena 1692. godine, je optužena da je veštica jer lutala od kuće do kuće, moleći za hranu.

3. Jako ste bogati, možete sami da se izdržavate. Ako ste odrasla žena i možete da se finansijski izdržavate bez pomoći muškarca, verovatno ste veštica. Svaki pokazatelj da žena može da živi bez pomoći ili nadzora muškarca je podizao uzbunu. Ona bi se ponajpre izolovala od ostatka zajednice, eventualno uhapsila i dovela pred sud. Između 1620. i 1725. godine, bogate žene bez muža, braće i sinova, u strahu da ne budu optužene, su u većini slučajeva delile svoje bogatstvo i nakon toga napuštale Salem.

4. Imate jednu ili više drugarica. Grupa žena bez pratnje muškarca bio je jasan pokazatelj sastanka na kojem se obožava đavo.

5. Posvađali ste se. Važna stvar koju treba da zapamtite je ta da je u Salemu bilo ko mogao da optuži bilo koga. I to su upravo i činili. Niko nije morao da vas vidi kako letite na metli da bi vas optužio da ste veštica, dovoljno je bilo da ste se s nekim iz sela posvađali.

6. Jako ste stari ili jako mladi. Starije žene, udate i neudate, bile su izuzetno osetljive na optužbe. Rebeku Nurs, 70-ogodišnjeg invalida, je optužio komšija s kojim se često svađala. U 71. godini života je proglašena vešticom i tako postala najstarija pogubljena žrtva ovih nemilih događaja. S druge strane, Doroti Gude je imala samo 4 godine kada je priznala da je veštica (istovremeno optužujući svoju majku, koja je obešena 1692.). Dorothi je provela 9 meseci u zatvoru.

7. Pomažete ženama pri porođaju. Pisac Džoel Sautern je napisao da se Crkva bojala babica u 17. veku zbog njihovog tajnog poznavanja biljaka, nezavisnosti i paganskih uticaja, pa je redovno ponižavala i demonizovala njihovu profesiju smatrajući je nečistom.

8. Imate previše ili premalo dece. Ako imate mnogo dece – vaša materica je pod uticajem magije, no ako imate malo ili nijedno dete – đavo je prokleo vašu matericu.

9. Ponašali ste se tvrdoglavo i borbeno. Na suđenju Rejčl Klinton, njeni tužitelji su izneli pred sud sledeće:

“Zar nije pokazala karakter ogorčene, nametljive, zahtevne žene – možda ukratko, lik veštice? Zar nije psovala, pretila i borila se?”

10. Imate mladež. Mladež se vrlo lako mogao protumačiti kao znak đavola. To je takođe mesto gde se pas, mačka ili zmija "priključe" na vešticu kako bi joj pili krv. Optužene žene su u nedostatku drugih dokaza često skidali i pretraživali njihova tela, a kada bi pronašli mladež to je bio “A-HA!” trenutak – dokaz da je veštica.

11. Imate pokvaren puter ili mleko u domu. U nekoliko izjava tokom suđenja u Salemu su spomenuti pokvareni mlečni proizvodi i dovedeni u vezu sa veštičarenjem.

12. Vanbračni partner. 1651. godine, Alis Lejk je optužena da je veštica jer je imala vanbračni seksulani odnos, i još pri tome ostala trudna. Alis je na kraju priznala da je "kroz ovaj greh sarađivala s đavolom", a iste godine je obešena.

13. Prekršili ste bilo koje od ovih pravila. Ovo su samo neka pravila koja su korišćena na suđenjima, a koja su se često iznosila kao dokazi o veštičarenju i zbog kojih se vrlo lako moglo završiti na vešalima:

  • Ako ste izvršili preljubu
  • Ako ste navodili ljude na druge bogove
  • Ako ste silovani (ne ako ste silovali, već silovani!)
  • Ako ste posadili više od jedne vrste semenki u polje
  • Ako ste dotakli mrtvu svinju
  • Ako ste nosili odeću od više vrsta tkanine
  • Ako imate "okruglu" frizuru
  • Ako imate pletenice u kosi
  • Ako ste dopustili veštici da živi…

Izvor: Pixelizam

Pročitajte i: 

Escape Rooms - Kada probate jednom, navučete se!