Otkrivena tajna mačjeg skoka

Jedno od čuda prirode koje čovek do sada nije mogao da razume je i sposobnost mačaka da se uvek dočekaju na noge. I ovaj, nazovimo ga, “mit” je, konačno, razotkriven tako što su stručnjaci iskoristili sva dosadašnja poznata znanja, ali poslednju reč su dale savremene tehnologije, posebno one koje se koriste u filmskoj industriji. Sve je usporeno do krajnjih granica i sve je jasno kako i zašto mačke skoro uvek uspevaju da se dočekaju na noge …

.

Britanska mreža ITV snimila je dokumentarac na ovu temu, na kojem su prikazane mace kako padaju sa visine od tri metra, krajnje usporeno, gde se jasno vidi svaki pokret koji mačka pravi dok se kreće kroz vazduh dok pada na tlo.

Detaljno je ilustrovano kako se mačka ponaša, takoreći, kao živi padobran, šireći sve četiri noge dok je u vazduhu, kao i momenat sakupljanja nogu kako se približava tlu i fenomenalna mogućnost amortizovanja prilikom dodira tla sa nogama.

– Fascinantno je kako mačke ovu kompleksnu operaciju čine automatski. To je jedinstven refleks koji se kod ovih životinja razvija u trećoj nedelji života. Kada pada sa neke visine, svoje telo okreće paralelno sa tlom i to čini u dva koraka, najpre prednjim delom i potom, odvojeno, zadnjim delom svog tela. Širenjem nogu prave veći otpor vazduha čime dobija na vremenu da svoje telo postavi u položaj paralelan sa tlom – objašnjava ovaj fenomen profesor emeritus etologije na Kembridžu, Patrik Bejtson, ekspert za tumačenje ponašanja i karaktera životinjskog sveta u prirodnim uslovima.

Potom, instinktivno, što se više približava tlu skuplja i izdužuje svoje noge da bi što lakše amortizavala momenat dodira tla. Što ih više izduži utoliko će prizemljenje biti bezbolnije, pobliže je objasnio profesor Bejtson, inače i predsednik prestižnog Londonskog zoološkog društva.

Autori dokumentarca su testirali jednu odraslu mačku i jedno tek sedam nedelja staro mače pustivši ih sa visine od tri metra na travnatu podlogu. Detalj koji je vrlo bitan u tom procesu i koji treba imati u vidu, napominje profesor Bejtson, jeste čistina na tlu koja je potrebna mački da odradi dobar doskok. Ukoliko, kako kaže ovaj stručnjak, postoji bilo kakva prepreka da mačka izvrši potreban okret doskok se može pogubno završiti po životinju.

Najveća do sada poznata visina sa koje se jedna mačka dočekala na noge bez i najmanje povrede bila je oko 60 metara. Slučaj je zabeležen u Bostonu 2012. godine.

Izvor: petplus

Pročitajte i:

Čudo prirode: Neverovatan izgled insekta