Džak pršute, metar slanine i 15 metara kobasica. Njam...za koga li je?

U zlatiborskom selu Mačkat od 9. do 11. januara biće održan 15. Sajam suvomesnatih proizvoda, poznat kao Pršutijada.

.

Na sajmu će učestvovati 18 proizvođača, a posetioci će zlatiborsku gpoveđu i svinjsku pršutu moći da pazare od 1 300 do 1 800 dinara po kilogramu. Sajmski popus od 20 odsto važiće i za ostale suvomesnate proizvode.

Ova privredno-turistička manifestacija, koju svake godine poseti oko 10 hiljada ljudi, ove godine,po oceni organizatora, mogla da bi da zabeleži i rekordnu posetu.

“Na Zlatiboru za novogodišnje i zimske praznike boravi ove godine 25 hiljada gostiju. Očekujemo da će Pršutijadu posetiti oko 15 hljidada ljudi. I ove godine pripremili smo bogate nagrade za sve posetioce, od džaka pršute, kvadratnog metra slanine i 15 metara kobasice”, kaže direktor Turističke organizacije Zlatibor Arsen Đurić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović najavio je da će u ovoj godini početi izgradnja nove hale za potrebe Sajma suvomesnatih proizvoda, koju će moći da koristi tokom godine i osnovna škola u Mačkatu.

Stamatović je istakao značaj manifestacije i najavio da će opština Čajetina uz subvencije pružiti i ostalu pomoć proizvođačima, kako bi se zlatiborska pršuta i ostali suvomesnati proizvodi našli na tržištu Rusije.

Organizatori ovogodišnje Pršutijade su opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor, a generalni sponzori su opština i kompanija Zlatiborac. Pršutijadu je podržao, prvi put, i USAID.

Izvor: tanjug